Hem

Jessies Musikcafé & Secondhand

Vad gör man när omständigheter som man inte själv kan rå över påverkar ens jobbsituation? Ska man bara sitta och vänta eller ska man försöka lösa det hela på annat sätt? Jessie van der Zwan valde att ta tillvara både sina yrkeserfarenheter och sin passion och startade eget. Med en sprudlande energi har hon med sitt musikcafé skapat en egen lokal oas i Segeltorp.

Jessie van der Zwan är utbildad musikalartist och har femton års arbetslivserfarenhet inom branschen. Men hon har också arbetat många år inom restaurangbranschen då matlagning och bakning alltid vara ett stort intresse.

– Jag fick möjlighet att vara med i teamet när man öppnade upp den nya restaurangen på Nationalmuseum efter att museet varit stängt under många år för renovering, berättar Jessie. När museet sedan tvingades stänga i mars 2020 på grund av pandemin så permitterades vi. Men sen blev alla uppsagda med löfte om återanställning när allt öppnar upp igen. 

Problemet för Jessie och alla de andra kollegorna var dock att ingen kunde veta hur lång tid det skulle ta. 

– Efter några månader kände jag att jag inte bara kunde sitta och rulla tummarna och vänta. Jag började mer och mer att tänka på om jag skulle våga starta någonting eget och vad det i så fall skulle vara, berättar Jessie.

– Jag alltid känt att det någon gång skulle vara roligt att ha någonting eget där man får bestämma själv. Jag är en idéspruta som tycker och tänker mycket. Varför gör de inte så här i stället? Så har jag ofta tänkt på ställen där jag jobbat. Ju mer jag arbetat desto fler idéer har formats i mitt huvud. 

Hur kom du på just din affärsidé?
– Jag ville slå ihop musik med café och mat, det som jag är bra på. Ett musikcafé där man kan ha spelningar i mindre format. När jag började spåna på min idé var det fortfarande tillåtet att ha sammankomster med upp till femtio personer. Så jag tänkte mig den storleken på spelningar eller att jag själv kunde underhålla i samband med servering.

– Sen insåg jag snabbt att jag inte kan göra allt själv så jag började ta in de artister som jag kände genom mina år inom musiken. Folk var ju utsvultna efter att få stå på scen så det var flera som kom och även ställde upp och hjälpte till.

– Mitt koncept är unikt. Det är jag som gör allt. Jag kan stå på scen, men det är också jag som bakar och lagar maten. Sen fanns det inget café i det här området så det märktes att det var välkommet.

Vilka utmaningar hade du i starten?
– Det första utmaningen var att hitta en lokal. Genom en kontakt fick jag tips om att biltvätten i Segeltorp hade stora lokaler som de inte själva nyttjade fullt ut.

Jessie tog tillvara på tipset och åkte dit. De nappade direkt på Jessies idé om ett café som även skulle komma deras kunder till nytta i väntan på att bilen skulle bli klar.

– Efter deras positiva besked var det för sent att ångra sig, skrattar Jessie. Bollen var i rullning så jag bara körde. Det var även här som NyföretagarCentrum kom in i bilden. Jag har aldrig haft ett eget företag även om jag kommer från en familj där det finns egenföretagare. 

– Jag kontaktade NyföretagarCentrum för att få veta om jag hade gjort en genomtänkt affärsplan och fick bekräftat att allt såg bra ut. Efter det fick jag frågan om jag ville vara med i mentorprogrammet för att få extra stöttning under mitt första år.

Utmaningen kring finansieringen blev en del av konceptet
I samband med uppstarten insåg Jessie att hon inte hade alla de pengar som skulle behövas, men det löste hon genom sitt driv och sin kreativitet.

– Jag har alltid haft ett intresse för återbruk. Man kan faktiskt få tag på vad som helst om man bara är lite om sig och kring sig. Jag kollade bortskänkes-annonser i hela Stockholm och åkte sen runt med en skåpbil och samlade in möbler. Ur detta kom idén att man som kund kan köpa möblerna, att inredningen i mitt musikcafé är till salu.

– Sen hade jag lite sparpengar som jag kunde använda för att renovera samtidigt som jag också fick hjälp från min familj med golvläggning och köksutrustning. Det fanns inget kök i lokalen så jag fick själv sätta in ett.

Har du kunnat försörja dig på din verksamhet redan från start?
– Jag fick starta eget-bidrag under ett år som jag levde på under uppstarten. Jag tog själv inte ut någon lön, men hade anställda. Intäkterna har främst gått till att kunna ha personal i och med att jag inte kan arbeta ensam sex dagar i veckan. Jag har ju en familj med tre barn.

– För att se vilka öppettider som fungerade bäst så hade jag inledningsvis öppet väldigt mycket. Första året var det sex dagar i veckan i princip från morgon till kväll. Sedan fick jag göra en avvägning. Jag märkte att tisdagar och söndagar var lugnare så då fick de bli halvdagar.

Vilka är de kommande utmaningarna för dig som företagare och för din verksamhet?
– Att mitt företagande ska vara ekonomiskt hållbart och hållbart för mig som person. En annan utmaning är att ha ett jämnare kundflöde. I augusti ska jag öppna på ny adress, i närheten av Stuvsta-korset, och känslan är att det är mer folk i rörelse där.

– Fram tills nu har jag anordnat olika events med artister på helgerna och då har det varit fullsatt, men jag behöver fler kunder i veckorna. Det känns lite jobbigt att bygga upp en ny kundkrets på en ny plats, men jag är mest superpeppad på att öppna någonting nytt som är mitt eget. Jag har redan etablerat mig någorlunda i trakten och jag flyttar ju inte jättelångt.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att få genomföra alla mina egna idéer, säger Jessie. Jag bestämmer och lagar den mat jag vill och bakar de bakverk som jag önskar. Jag väljer de artister och teman som jag känner för. Nu kan jag testa allt det jag funderat på genom åren.

– Kunderna här är så kärleksfulla och jag känner mig uppskattad. Jag har gäster som kommer bara för att få prata med mig eller bara för att få sitta här. Att det här är deras andningshål i vardagen. Då känner jag att det här inte bara är ett café utan att jag även gör skillnad. Att mitt musikcafé blivit den mötesplats som jag också hade en önskan om att den skulle bli.

Sidan uppdaterades 2022-06-08