Hem

Att så ett frö och odla sin dröm

Vad gör man när en dröm växer sig allt för stark? Ska man våga släppa taget och ge sig ut på hal is eller ska man fortsätta sin trygga och stabila tillvaro? Pia Hedenblad valde det första. Pia ville inte som gammal få ångra att hon aldrig tog chansen, satte sig i skolbänken och startade eget som trädgårdsarkitekt.

Genom sitt företag, Hedenblads Trädgård & Design, ritar Pia trädgårdar och ger även rådgivningar till de kunder som vill ta sina trädgårdsprojekt vidare på egen hand.

– Just rådgivningarna är väldigt stor del av min verksamhet. Sen är jag ofta med ute när ett stort projekt ska planteras och göra själva utsättningen av växterna. Då får jag vara en del av projekten på plats och det sparar även tid för kunden. Men sen är det anläggare, trädgårdsmästare eller kunden själv som planterar allt.

– Jag arrangerar jag även olika trädgårdsresor. För mig är det säsong året runt, men det är självklart ett högre tryck under den grönskande perioden. Man ofta vara ute i god tid och då kontaktar man trädgårdsarkitekter även under vinterhalvåret.

Vad var det som gjorde att du helt ville byta bana?
– Jag har hållit på med trädgård ända sedan jag var liten. Jag var bara några år gammal när mamma och mormor började odla tillsammans med mig på balkongen. Som tonåring ville jag bli trädgårdsmästare, men jag fick en helt annan karriär som fotomodell. 

– Under flera år arbetade jag internationellt, men sen tröttnade jag och kom hem. Väl hemma behövde jag ett jobb och började inom IT-branschen. Det gick väldigt bra så det rullade på. Men det var ju trädgårdsmästare som jag haft som dröm och trädgård har alltid varit min hobby.

– Till slut blev ändå att drömmen var så stark att jag var tvungen att göra någonting och jag måste göra det nu! Det blir ju inte kul att sitta på hemmet och ångra det jag aldrig vågade.

Hur gjorde du för att förverkliga drömmen?
– Första steget var att hitta en passande utbildning och jag valde Trädgårdsakademin. Jag började plugga medan jag fortfarande var anställd för att se om jag verkligen tyckte att det var roligt. Jag vågade först inte släppa sargen helt och hållet.

– Men allt gick bra och jag startade faktiskt mitt företag under tiden som jag fortfarande studerade. Jag fick mina första referenskunder genom att erbjuda studentrabatter. Startsträckan blev då också kortare genom att överlappa företagsstarten med studierna.

Vad tyckte du var svårast i starten och vilken hjälp har du fått?
– Trots att jag har jobbat väldigt länge med försäljning så behövde jag ju nu göra en marknadsplan och en budget för mitt företag. Det var här NyföretagarCentrum kom in i bilden. Sen var det även andra frågor som företagsform, företagsregistrering, momsredovisning och bokföring.

– Men NyföretagarCentrum har också gett mig så mycket mer i samband med starten. Jag fick en egen mentor som gav mig fina insikter i vad jag som företagare kan sköta själv och vad jag kan köpa in från andra. Att prioritera det jag själv brinner för och ta hjälp med det som jag tycker är svårt.

– Att träffa andra som var i samma situation har också betytt mycket. Flera av oss som gick samma starta eget-kurs har fortsatt att hålla kontakten. Vi startade snabbt en Facebook-grupp och har kunnat hjälpa varandra utifrån våra olika kompetenser. 

– Men mentorskapet var en ynnest. Att få tillgång till en erfaren företagare som engagerade sig i mig och mitt företag. Affärsplanen förfinades och idén kring trädgårdsresorna föddes också genom våra samtal. Det blev en fin vänskap och vi har fortfarande kontakt. 

Kommande utmaningar och flytt till västkusten
När Pia satt grunden till sitt företag valde hon och familjen att flytta till hennes hemtrakter i Uddevalla. Många hon lärt känna inom branschen tyckte att hon var galen som valde att starta om sitt företagande på ny ort.

– Jag är så härligt naiv, positiv och driven så jag vet att det kommer lyckas. Jag får faktiskt energi av personer som säger till mig att det aldrig kommer att gå. Då blir jag lite som Pippi Långstrump, för jag ska fasiken visa dem.

Men det finns även planer kring en utveckling av företaget. Tjänster inom anläggning är tyvärr en trång sektor och Pia har en önskar att hennes kunder ska kunna få sin efterlängtade trädgård snabbt.

– Mina tjänster leder oftast till att det även finnas ett behov av tjänster inom anläggning. Kanske kan jag göra någonting åt det på egen hand genom att starta även ett sådant bolag. Jag kommer behöva investera i extern kompetens som kan hjälpa mig att lyfta så att det blir så bra som jag önskar. Men så är det nog med allting som företagare.

– Ju mer etablerad jag blir desto hårdare blir ju även konkurrensen. Det ställer högre krav och skapar nya behov. Jag vill exempelvis att kvalitén på min webb ska bli bättre och jag kommer behöva ta hjälp. Jag måste också börja förfina paketeringen av mina tjänster. Den stora utmaningen för många är hur man kan synas mer och vara relevant för sin kundgrupp.

– Jag har ofta fått frågan vad som är det viktigaste i företagande och det är nog nätverkande. Det gör att man kommer igång. Att man hitta nya kontakter och partners, men viktigast av allt, sina kunder. 

Vad är bäst med att driva eget?
– Det bästa med att vara egenföretagare är friheten och att få bestämma allt själv. Får jag nya idéer kan jag också snabbt utveckla dem i praktiken. Jag behöver inte gå till någon företagsledning och be om lov. Tror jag på idén så är det bara att tuta och köra!

Kika gärna in på hedenbladstradgard.com eller följ Pia och hennes företag på Instagram!

Sidan uppdaterades 2021-12-17