Hem

Sara tog chansen!

Kan man starta eget inom en bransch där man har begränsade kunskaper eller är det att ta sig vatten över huvudet? Sara såg sin chans och sålde in sig själv. Idag är hennes företag den svenska återförsäljaren av pooler och kringprodukter från en av Europas största tillverkare av bygg själv-pooler.

Hur kommer man på en sån här idé?
Det var slumpen som gjorde att det blev så här. Jag hade kontakter med tillverkaren då jag tidigare bodde utomlands i Singapore. När jag flyttade tillbaka hem till Sverige med min familj så hörde de efter ett tag av sig till mig då de skulle återetablera sig på den svenska marknaden.

De ville höra sig för om jag kunde hjälpa dem att hitta en svensk återförsäljare. Själv ville jag börja arbeta på nytt efter föräldraledigheten och kände att det här kunde vara en utmaning och en spännande chans. Jag prövade att sälja in mig själv, i och med att de ändå visste vem jag var, och det gick vägen! 

Jag har nog alltid sett mig själv som en företagare även innan jag hade eget företag då jag gillar att vara en problemlösare och förbättra metoder. Jag är utbildad lärare och i Singapore drev jag den svenska skolföreningen för Svenska Skolan. Under gymnasietiden drev jag även företag inom Ung Företagsamhet.

Vad är unikt med din produkt jämfört med andra inom samma bransch?
Det är en stålpool som du faktiskt kan bygga ihop själv, det räcker att du är lite händig. Du behöver inte anlita en poolbyggarfirma för att bygga den. Man får den som en byggsats på pall till tomtgränsen. Den kan sedan bäras del för del dit den ska monteras ihop. 

Vilka utmaningar har varit störst i uppstarten?
Den tekniska kunskapen. Jag var tvungen att lära mig allt från grunden för att bli bekväm i rollen och för att kunna vara ett bra bollplank för kunderna. Jag har även lagt ner mycket tid på att hitta samarbeten med olika markfirmor ifall kunden inte vill bygga själv. Man vill ju ha de bästa leverantörerna och det tar tid att jobba upp.

Som företagare har det också varit en utmaning att hitta de bästa processerna. Fram tills nu har jag gjort det mesta manuellt med exempelvis offerter, fakturering och bokföring. Nu försöker jag hitta smarta och effektiva lösningar för allt som kan förenkla min vardag som företagare när jag fått allt mer att göra.

Hur kom du i kontakt med NyföretagarCentrum?
Jag ville veta vad jag verkligen måste kunna om jag skulle starta företag och hittade NyföretagarCentrum när jag sökte på nätet efter information. Jag gick deras Starta Eget-kurs och kände snabbt att jag hade bra koll på det som vi fick lära oss.

Sen hade jag även enskild rådgivning innan jag skrev på alla papper. Jag ville gå igenom min affärsplan och budget med en rådgivare. Tänkte jag rätt, skulle det funka? Visst kan man prata med vänner och familj, men de har inte koll på alla viktiga detaljer. Man behöver få prata med någon som är insatt.

Vad är det bästa med att driva eget?
Att vara egenföretagare är så varierande, man har alla hattar. Ena dagen är det bokföring som gäller och den andra är man ute på någon firma och pratar med byggare. Jag är fri och kan lägga upp min dag som jag vill.

Mina kunder är till största delen privatpersoner och jag arbetar direkt mot kund genom hembesök och online-möten. På sommaren blir det mycket hembesök. Man kikar på hur det ser ut på tomten och hjälper kunden i valet av pool.

Vilka är dina kommande utmaningar?
Att expandera. I takt med att försäljningen ökar måste jag nu lägga bort enklare administrativa uppgifter som inte kräver min egen unika kunskap. 

Jag har även precis fått en egen mentor via NyföretagarCentrum för att utveckla mig själv och min verksamhet. Jag tror mycket på processen att få prata med någon om sitt företagande och att bli både utmanad och ifrågasatt. Att ibland tvingas stanna upp för reflektion och inte bara köra på.

Sidan uppdaterades 2022-11-23