Hem

 

Erik Mossnelid, Renskalla

Erik Mossnelid är musikern som en dag köpte nya ”instrument” i form av snickerimaskiner som han lärde sig att spela på. Idag driver han trädesignföretaget Renskalla EMR AB. 

– Jag tänker på samma sätt när jag skriver musik som när jag formar och skapar i snickarverkstaden.

Med beställare som Petter Stordalens nya lyxhotell At Six och Operakällaren i Stockholm bygger han upp sitt varumärke som exklusiv leverantör av kvalitetsprodukter inom kök och restaurang.

Varför ville du starta eget?
–  Jag har varit frilansare hela mitt liv, först som musiker och nu inom kreatör. Det handlar om frihet. Jag har tagit anställningar men med en kreatörs sinne blir man kvävd och lite olycklig hur roligt jobbet än är. Livet är ganska kort och går fort, det är bara att göra det.

– Renskalla är ett aktiebolag och det känns tryggt för mig och familjen, det blev mer på riktigt. Jag har tagit in investerare i första skedet så jag är tvungen att gör allt grundligt med budget, rapporter och bokföring. Investerarna har drivit företag hela sina liv och blivit mentorer för mig och det är jätteroligt.

Vilken hjälp har du fått av NyföretagarCentrum?
– Det var första klivet. Jag hade min idé och hade dragit igång litegrann. Verkstan och snickeriparken som jag köpt fanns på plats. Ett frö var sått och jag hade en strategi, men sen var jag lite vilse hur jag skulle gå vidare. Jag ville bygga upp företaget på riktigt och då behövde jag någon form av plan, hur ska jag ta mig dit och så måste jag ju ha pengar.

– Jag träffade Helena (Helena Torstensson, rådgivare i Söderhamn) och då blev det mer konkret. Hon var precis vad jag behövde för att sätta allt på print. Så här ska jag göra, så här mycket pengar behövs det, hur ska jag få tag på dom, vad måste jag göra?

– Först vågade inte banken ta risken men då tog jag in en kompanjon och fick både banken och ALMI med mig. Alla sådana tankar var det Helena som strukturerade upp och hon hade en viktig roll i hur jag skulle ta tag i alla bitar.

– Sen är det en ganska snabba relation man har med sin rådgivare innan man kliver vidare. Jag träffade henne enskilt och när det blev dags för pitchning inför träff med investerare, då träffades vi flera gånger.

Nyföretagarcentrum var injektorn för att komma igång på rätt sätt.

Hur går det idag?
– Det går fantastiskt bra. Jag är noga vilka jag jobbar med och jag vill inte vara en dussinvara och finnas överallt. Det är en utmaning. Finansiellt har jag kommit ur den djupaste gropen under varumärkesbygget. Min prognos är att siffrorna får rätt färg nu i vår. Det ser ljust ut.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag ska försöka spela mina kort rätt. Just nu är det ett utomordentligt utgångsläge och det är många roliga saker på gång och det här är precis som musik, det spelar ingen roll vart man är. Jag tänker utanför Sverige, Europa – det finns massor att hitta på. Det är jätteroligt.

– Jag har också världens bästa Moheidin, från Syrien, anställd som snickare här på Renskalla och det är toppen. Nu kan jag formge och vara ute och presentera och sälja produkter utan att produktionen stannar av. Tidigare har jag inte kunna ta in nya ordrar för att jag först måste hinna klart tidigare beställning, och då har jag inte kunna jobba på försäljningen, så då när man jobbat klart då ska man börja leta kunder och det blev ju hackigt.

Har du något råd till någon som går i tankar att starta eget?
– Våga ta klivet, det tycker jag verkligen. Har man något man tror på finns det inga hinder. Har man en livssituation med familj behöver man förankra och prata, att alla är medvetna om hur det kommer vara under en tid, hur mycket jobb det är. Vi har klarat det här för att min fru har arbetat hela tiden.

– Gör en plan för ekonomin, sätt tydliga mål och öppna upp sinnet och kör på så kommer det!

Sidan uppdaterades 2019-09-09

Våra samarbetspartners