Hem

Karin Öberg, Alir ord & kommunikation

Karin kommer från Hälsingland men bodde under 13 år i Skåne. Nu är hon tillbaka i Söderhamn och driver företaget Alir ord & kommunikation där hon frilansar i förlagsbranschen.

– Jag är utbildad förlagsredaktör och jobbar med bearbetning, redigering, språkgranskning och korrekturläsning av bokmanus och en del tidningar. Efter min utbildning i Lund började jag som korrekturläsare på Aller Media i Helsingborg och blev kvar där i 8 år.

Varför ville du starta eget företag?
– Det ville jag inte. Det ville jag verkligen inte. Jag tyckte det var jätteläskigt men jag ville flytta hem till Hälsingland och här finns det inga förlag att tala om, inga som anställer i alla fall, så jag var tvungen att starta eget och det visade sig att det var helt okej.

– Jag har inte några egenföretagare i familjen så jag visste inte vad det rörde sig om. Jag tyckte det var läskigt med bokföring, skatter och regler, men man lär sig och nu har jag varit igång i snart 4 år så nu har jag landat och vet hur det fungerar.

Hur kom du i kontakt med NyföretagarCentrum?
– Jag var lite osäker på om jag skulle jobba hemifrån eller ha ett kontor så innan jag flyttade tillbaka ringde jag från Helsingborg till NyföretagarCentrum i Söderhamn för att höra mig för om kontorsplatser, och då fångade de upp mig.

Vad fick du för hjälp av NyföretagarCentrum?
– Jag fick en mentor som kunde hjälpa mig med bokföringen. Jag fick också ett kontaktnät och kontakt med andra företagare så jag fick tryggheten när olika frågor dök upp. Det är väldigt värdefullt att hamna direkt i ett sammanhang.

Hur går det nu för dig och ditt företag?
– Det går jättebra! Jag har nästan mer jobb än jag orkar med, men det är kul! Nu gäller det bara att få upp timpengen litegrann, jag jobbar sakta mot det och höjer lite när jag får nya kunder och blir lite tuffare och begär lite mer pengar. Det är svårt det där i början, och man tycker inte att man har något att komma med heller när man inte har så mycket erfarenhet, men nu är jag tuffare. Man lär sig hela tiden.

Vad tänker du om framtiden?
– Jag tänker att det är väldigt öppet, vilket är ju precis vad som är roligt: det kan hända vad som helst. Jag har också lite funderingar på att skriva själv, men det ligger helt öppet, det beror på vad som händer och vilka jag får kontakt med.

Har du något råd till någon som funderar på att starta eget?
– Ta ordentligt med hjälp i utvärderingen av affärsplanen. Det är inte alls säkert att man är realist men NyföretagarCentrum är väldigt proffsiga och kan ge råd och stötta på olika sätt.

– Och så ska man nog känna efter hur mycket energi man har för det är väldigt energikrävande att ha ett eget företag, och spännande nästan varje dag på olika sätt. Man har ett väldigt ansvar så det är bra att tänka till om man har en dröm som är så stark så att det är värt det.

 

 

Sidan uppdaterades 2019-09-09

Våra samarbetspartners