Hem

Hej Annika, vad heter ditt företag? Vad gör företaget? Mitt företag heter K Mentorway.

Ett konsult- ,handlednings- och utbildningsföretag som inriktar sig på att förändra och förbättra den psykiska hälsan hos barn och ungdomar i sorg / kris samt att ingjuta mod och kunskap till ärliga samtal om sorg och om sådant som kan vara svårt hos föräldrar, deras arbetsgivare och personer i yrket som möter målgruppen.

Att dessa barn och unga behöver stöd vet vi, oftast vet vi också enligt forskningen varför men den stora frågan är HUR vi ska göra för att verkligen nå fram till dem och därmed stärka barn och ungas egen känsla av kraft och förmåga att återta en kontroll i den nya situationen de befinner sig i!

Genom det pedagogiska förhållningssättet och ett familjecentrerat fokus visar K Mentorway vägen till HUR. Det är när barn och unga får komma till tals på sitt unika sätt i frågor som rör dem som förutsättningarna ökar för att det stöd som de så väl behöver verkligen når fram.

”Heartful Empowerment” är basen i K Mentorways värdegrund – ett begrepp myntat ur människans enorma förmåga att skapa sig motståndskraft i svår sorg och kris.

Med värme, hjärta och en specialkompetens i barn och ungas sorg handleder och ger vi stöd till individ, familj och grupp.

www.kmentorway.se

Berätta lite om vad du fick för råd och hjälp hos NFC

Jag har fått fantastiskt hjälp hos NFC. Mitt första rådgivningsmöte hade jag när min företagsidé endast var ett litet, litet frö. Skulle jag våga? Kan jag? Vilken företagsform passar mig? Hur gör man? osv.

Med fast hand och kloka råd gick jag stärkt ur det mötet och planen började så sakta ta form.

Jag har sedan vid flera tillfällen bett om rådgivning i olika steg i uppstarten. Alltid lika vänligt bemötande och alltid kommer jag stärkt ur dem. Det har givit mig energi att ta tag i allt det där som ibland kan verka som att bestiga berg.

Vilka var dina största utmaningar innan du vågade ta steget till eget?

Att tro på att jag kan driva företag!! Företagsdén hänger inte ihop med den tron för min del – jag visste av erfarenhet att min idé är viktig och behövs ute i samhället. Men jag som aldrig drivit ett aktiebolag förut och dessutom har en historik av tung cancerbehandling där de kognitiva förmågorna blivit lite ”tilltufsade” – kunde jag verkligen fixa allt detta själv?  Jag hade många funderingar på ”om det och det händer, vad gör jag då?”.

Så min största utmaning var definitivt självkänslan i själva drivandet av ett företag. Det visade sig att jag hade helt fel i de tankarna! 🙂

Hur kom det sig att du blev företagare?

Med över 25 år i yrket som pedagog för barn och unga med olika svårigheter eller i behov av särskilt stöd, har jag samlat på mig en bred kunskapsbas och erfarenhet. Mina yrkesuppdrag har varit allt från förskolechef, handledare, pedagogista ,till att bygga upp och driva en ideell organsiations regionkontor i Göteborg. Genom den har jag även mångårig erfarenhet av att möta och ge stöd till barn som anhöriga ( 0-18 år ) samt unga vuxna och deras familjer i situationer av sorg inför och efter dödsfall.

Jag ser tydligt hur det pedagogiska förhållningssättet och kompetensen spelar en stor roll för att nå fram till individen (samtliga i familjen) i situationer av sorg och kris. Det är dags att befästa detta ordentligt ute i samhället! Våra barn och unga, vår framtid, mår sämre och sämre psykiskt för varje dag som går och enligt mig finns det mycket vi kan göra åt det ”här och nu”. Det anser jag även är en samhällsekonomisk fråga – med tidiga insatser sparar samhället enorma summor på stöd och behandling som annars behövs sättas in senare i livet.

Jag vill bidra med min kompetens till denna samhällsförändring!

Och NU är det dags att göra det!

 Vad är det som du gillar mest med att driva företag?

Känslan av att få samla ihop och utveckla sina egna idéer i kombination med friheten är magisk! Det betyder inte att det är färre arbetstimmar på en dag, tvärtom – men jag bestämmer själv och kan fokusera på mina företagsmål ordentligt.

Jag lär mig och bemästrar nya saker hela tiden och det bygger min egen självkänsla. Det ger mig en enorm kraft och energi. (och ja, de tilltufsade kognitiva förmågorna har visat sig vara nyckeln till min styrka att strukturera mitt arbete!)

Vilka frågor brottas du med idag?

Samma som tidigare svar, faktiskt. Självkänslan. Den otroliga berg-och-dalbanan i känslor ställer till det: ”åh, vad roligt det är att ha företag”, ”nej, jag kan ingenting, jag får ge upp”.

Genom NFC:s nätverk har jag dock fått höra att detta är väldigt vanliga känslor, iallafall i uppstarten av ett företag. jag får iallafall arbeta med dem strukturerat genom mental träning.

Sedan brottas jag naturligtvis med frågor om ekonomi, kommer detta att bära sig, hur ska jag få in uppdrag (då har jag ändå ett väldigt stort nätverk och många uppdrag som har kommit in så här i början) osv osv. Mental träning igen!

Slutligen, kan du ge några tips till den som funderar på att starta företag?

-Det tar tid! Ha en plan för dels den privata ekonomin men även för vem som stöttar dig i den där känslomässiga ”berg-och-dalbanan”.

-Ta hjälp och stöd! Ensam är stark men tillsammans är man ju starkare!

-Nätverka gärna men det kan var väldigt tröttsamt i början, när allt annat också är nytt. Välj noga med vem och när. Tänk på att spara din energi.

-Det är hur roligt som helst att driva företag! Våga prova!

Sidan uppdaterades 2022-05-03

Aiana marknadsföring är experter på webbutveckling & digital marknadsföring