Hem

Analytikern som följer sitt hjärta

Anna Andersson hade ett tryggt arbete, men följde sitt hjärta och gjorde halt mitt i livet. Istället utbildade hon sig till språkkonsult.

– Ja, så kan det gå, säger Anna och ler. När jag var ung valde jag med hjärnan i stället för hjärtat, och då blev jag biomedicinsk analytiker
Men Anna tröttnade efter 10 år på läkemedelsföretaget AstraZeneca och tog tjänstledigt för att studera 120 poäng på universitetet. Vännerna och familjen såg hur Anna levde upp under studietiden och med det stödet vågade hon, hösten 2007, ta steget till eget.

– Jag fick tips om NyföretagarCentrum via Nutek och Skatteverket och deras webbplatser,berättar hon. Under startfasen fick jag personlig konsultation av Inger Wickbom på NyföretagarCentrum i Södertälje, vilket stärkte mig i mina förberedelser.

Annas företag heter Klart och Tydligt AB och som namnet antyder arbetar hon med det svenska språket i alla möjliga former. Hon skriver, redigerar och korrekturläser texter, och dessutom undervisar hon i språklig framställning. Språk är det roligaste Anna vet, ocheftersom få språkkonsulter har fast anställning var det naturligt att vara sin egen. Och Anna vet vad hon vill.
– Mitt mål är att ha fyra till fem debiterbara timmar per dag i genomsnitt, ha råd att vara ledig i samma omfattning som anställda har semester och inte behöva lägga ner mer arbetstid än max 45 timmar per arbetsvecka. Helst vill jag också kunna välja lite bland jobben och slussa dem jag inte hinner med till det nätverk av kontakter som jag håller på att bygga upp.

– Ett genomförbart mål, hoppas jag, men det kräver både tid och en massa arbete för att uppnå, tillägger hon.

Anna är dock på god väg. Trots att hon inte har varit igång så länge, trillar uppdragen in. Bland annat har hon haft uppdrag för Södertälje kommun, motionskedjan Itrim och den grafiska formgivaren Ása Jóhannsdóttir.
Att vara egenföretagare passar Anna bra. Hon kan fokusera på det hon tycker är roligt, samtidigt som hon kan disponera sin tid själv. Och de mindre roliga momenten, som ekonomi och bokföring, har hon lagt ut på externa leverantörer.
Det blir bättre så, jag gör ett bättre jobb och kan vara lugn i att de bitarna sköts på ett professionellt sätt. Att egenföretagare inte har samma trygghet som anställda handlar enligt Anna mycket om inställning.

– Man måste tro på det man gör och intevara rädd för att torgföra sina tjänster. Men man måste också lära sig att hantera att man inte riktigt vet vad som ska hända nästa månad,eller ens nästa vecka.

 

anna

Annas tips till dig som funderar på att starta eget:

”Ta hjälp! Utnyttja Skatteverkets informationskvällar och frågetelefon, NyföretagarCentrums rådgivning, seminarier, mässor och tidningar och skaffa en mentor i deras mentorprogram. Gå med i affärsnätverk och lär dig av dem som redan etablerat sig.”

Sidan uppdaterades 2016-03-03

Våra samarbetspartners