Hem

Tandläkaren fick blodad tand och startade eget

Annika Nygren arbetade under många år som tandläkare inom Folktandvården, när hon 1999 ingick i ett projekt som handlade om att införa digital journal och digital röntgen.

– Jag arbetade som utbildare tillsammans med fem projektledare och 24 andra utbildare, berättar Annika. Vi utbildade drygt 2 300 personer och det tog nästan tre år. Det var otroligt roligt och lärorikt. Under projekttiden fick jag tillsammans med en kollega ytterligare ett uppdrag. Vi skulle utbilda alla i Folktandvården i hur man tar rätt betalt.

Annika fick blodad tand av att arbeta i projekt och hålla kurser, så hon vågade – och tog steget till eget. Hennes företag, Utbildning-Utveckling, erbjuder utbildning för yrkesverksamma inom tandvården. Enkelt uttryckt utbildar hon tandvårdspersonal i regelverken som styr tandvården. Till exempel kring dokumentation i patientjournalen och hur man korrekt informerar patienterna om olika behandlingsalternativ och vad de kostar. Dessutom utbildar hon vårdgivare i hur de ökar sina intäkter utan att nödvändigtvis höja priserna, vilket är viktigt på en avreglerad tandvårdsmarknad.

Inför sin företagsstart kontaktade Annika Södertälje kommun, där hon fick rådet att kontakta NyföretagarCentrum.

– Min rådgivare på NyföretagarCentrum, Anki Jägbeck Brytting, var kanonbra. Hon var realistisk och hon trodde på min affärsidé, minns Annika. Jag fick bästa tänkbara hjälp till självhjälp, kunskaper som jag själv fick omsätta så att jag kunde ta ansvar för att företaget blev ”verklighet”.

Detta var hösten 2003. I mars 2005 sa Annika upp sig från Folktandvården och sedan dess arbetar hon heltid i det egna företaget. Och det har gått bra – 2007 utsågs hon till Årets Nyföretagare i Södertälje kommun med motiveringen:

”Annika Nygren Utbildning-Utveckling gör det otydliga tydligt och det svåra lätt för tandvården i Sverige, där höga etiska och moraliska krav ställs för patientsäkerheten.”

– Jag skulle på min dotters födelsedagskalas så jag sa till Per Blomberg, som då var ansvarig på NyföretagarCentrum, att jag nog inte hinner gå på företagsmässan i Södertälje. Då berättade han att det var nog bäst att jag kom eftersom jag var nominerad till Årets Nyföretagare. Jag blev så överraskad och glad. Vid utnämningen som leddes av Camilla Littorin trodde jag inte en sekund att jag skulle bli utvald. Jag har nog inte fattat det riktigt ännu, jag är så stolt!

Annika är idag 59 år gammal, men menar att åldern inte har varit något problem för henne.

– Snarare tvärtom, säger hon. I den här branschen uppskattas erfarenhet och jag har ju många års klinisk erfarenhet som tandläkare. Jag hade inte startat företaget om jag inte hade haft den trygghet och kunskap som jag har samlat på mig under åren.

För Annika var det inget självändamål att vara egenföretagare. Hon ville fortsätta att utbilda och utveckla tandvården och att starta eget visade sig helt enkelt vara det bästa sättet att få göra det hon helst vill.

– Det är en spännande resa och jag vill ha full kontroll själv, så jag sköter företagets administration och ekonomi själv.

– Men jag är inget kontrollfreak, jag är bara säker i det jag gör och tycker om struktur, tillägger hon med ett skratt.

 

annika

Annikas tips till dig som funderar på att starta eget:

”Fundera mycket på din affärsidé. Ta sedan kontakt med NyföretagarCentrum. Du får professionell rådgivning som är gratis – det är nästan för bra för att vara sant! Det är också mycket värdefullt att ingå i nätverk med andra företag. I Södertälje har vi till exempel Företagsamma Q som är ett nätverk enbart för kvinnliga chefer och kvinnliga företagare.”

Sidan uppdaterades 2016-03-03

Våra samarbetspartners