Hem

Nyhet: online-rådgivning för dig som vill starta eget!

Starta eget rådgivning

Sommaren och semester är för många en tid för reflektion. Då 6 av 10 svenskar funderar på att starta eget så är det en och annan som tar denna reflektion för att tänka igenom deras nuvarande arbetssituation och en framtida alternativ vardag. Många är dock felaktigt avskräckta över att det är mer komplext och riskfyllt än vad det är. För att finnas tillgänglig som stöd i denna sommarreflektion öppnar vi därför upp för rådgivning online och över telefon för aspirerande nyföretagare.

Ansvarig för onlinerådgivningarna är Axel Berglund. Utöver en bred kunskap och erfarenhet inom egenföretagande och entreprenörsskap så är hans specialistområde IT och digital marknadsföring. Axel kan med sin verktygslåda visa hur du inte behöver gissa om kunderna finns eller inte, och inte heller oroa dig för att dom inte kommer hitta dig.

Axel har hjälpt både nyfikna nyföretagare, vänner, främlingar, familj och faktiskt sig själv att säga upp sig och kunnat leva på sina drömmar, passioner och affärsidéer. Men självklart behöver inte sommarens reflektioner leda till en lika dramatisk livsomställning. Lika bra går det för dig som bara vill bolla en idé för att ha en trevlig affärsverksamhet vid sidan av jobbet och som bonus kanske genererar en extra inkomst.

Axel är en 30-årig egenföretagare och rådgivare för NyföretagarCentrum i Lerum och Alingsås, med digital marknadsföring som expertområde, och har en historia som marknadschef inom start-ups och medelstora bolag.

Axel är från början från en småstad inte helt olik Lerum i storlek; Vänersborg. Axel beskriver sig som en datornörd uppfostrad av en revisor, tillika nyföretagarrådgivare. Detta resulterade i gymnasiestudier inom matematik, programmering och design som sedan ledde till att han startade egen webbyrå 2007. Men att bara fokusera på teknik och design var inte tillräckligt, och Axel begav sig så småningom mot Göteborg för studier på Chalmers, där han blev civilingenjör i industriell ekonomi, med master inom innovation.

Efter examen gjorde Axel ett kort besök inom storindustrin, som affärsanalytiker på ett stort IT-bolag. Efter 6 månader av tristess och dagdrömmande sade han upp sig för att se om det gick att livnära sig på något annat än att sitta på ett kontor 8 timmar om dagen. Parallellt med att fortsätta med att frilansa med hans webbyrå, som under vägens gång växt till en mer generell marknadsbyrå, testades olika affärsidéer och verksamheter på, relaterade till sina hobbys och passioner: musik och fotografi.

Med en ingenjörs metodik och kostnadseffektiv digital marknadsföring lyckades Axel med att starta klubbar som var knökfulla från start, samt prisbelönta festivaler. Festivalen Gothenburg Sound Festival bokade till slut världsartister och blev belönat som årets hårdrocksfestival av Bandit Rock.

Axel lyckades även använda fotointresset till en inkomstbringande professionell verksamhet. Inom bröllopsfoto gjorde han ett gratis referensjobb som lades upp på en enkel hemsida, som sedan blev synlig genom digital marknadsföring, och än idag kör han bröllopsfotografi under sommarhalvårets helger. Samma process gjordes gällande arkitektur- och mäklarfotografi. Semestrar och resor som dokumenterades blev prisbelönta landskapsfoton, och Axel blev 2015 utnämnt till skandinaviens 3:e bästa naturfotograf av National Geographic, och har kunnat licensiera ut foton. Fotot spelar även för Axel en central del i webbdesign och digital kommunikation.

Efter ett tag så korsades vägarna med ett spännande start-up som idag heter Abundo, där han tog rollen som marknadschef. Abundo, ett slags Spotify för live-event, har sedan dess kallats för ett av nordens mest innovativa start-ups. Efter detta jobbade han som marknadschef på ett medelstort bolag, där kraften inom digital marknadsföring på de 3 år han var där åstadkom en ökning av följare på Facebook med 400%, 3000% på Instagram, 430% på LinkedIn, 500% fler besökare till hemsidan och en omsättningsökning på 230%.

Samtidigt som han frilansar inom marknadsföring viger numera Axel merparten av sin tid åt att ge råd till aspirerande nyföretagare, där han känner att han funnit sitt kall. Med egen erfarenhet av kontorsjobb där han själv vantrivits och dagdrömt om affärsidéer säger han att han brinner för att folk skall slippa jobba med tråkiga jobb och istället kunnat uppnå sin fulla potential och göra något även dom brinner för.

Har även du dagdrömt om en affärsidé du vill bolla med oss? Är du osäker på hur gångbar idén är och om det finns någon marknad för den? Är du rädd över att det är väldigt krångligt och riskfyllt med egenföretagare? Boka online-rådgivning idag och ta ett snack med Axel, när som helst, varifrån som helst!

Har du frågor gällande hur online-rådgivning går till eller undrar något annat? Hör av dig till Axel på:
axel.berglund@nyforetagarcentrum.se