Hem

Reza, Patricia och Jacqueline – snabbväxare inom vården

Reza Dehghan är utbildad revisor i sitt hemland Iran. Men när han kom till Sverige fick han inget arbete utan utbildade sig till automatiserings- och processtekniker. Han startade på golvet som svetsare och klättrade till sist till en position som kvalitetsingenjör, vilket han arbetade som i 15 år. 2005 blev av med jobbet på grund av arbetsbrist, men Reza vägrade tycka synd om sig själv.

– Om man blir av med sitt arbete ska man inte känna sig som ett offer, man måste ta kontroll över sitt liv, annars hamnar man i en ond cirkel, säger han bestämt.

– Jag och min fru Patricia hade sedan länge funderat på att starta företag tillsammans, fortsätter han. Hon och hennes kollega Jacqueline Manriques var bägge två socionomer med lång erfarenhet och vi kom tillsammans fram till att satsa på företagandet. Jag hade min bakgrund och de hade jobbat mycket med äldrevård och handikappade – vi hade perfekta kunskaper och ett gyllene tillfälle.

Reza Dehghan med sina kollegor Patricia Dehghan och Jacqueline Manriques

Efter 18 månaders byråkrati kom deras vårdföretag Rossab igång ordentligt i september 2006, och det gick som tåget. Redan efter sex månader behövde de en större lokal. Nu sitter företaget på 200 kvadratmeter i Spånga och har 60 anställda på hel- eller deltid.

– Samhället ska vara beroende av mig, inte tvärtom, säger Reza. Vi hjälper många in i samhället tack vare att vår expansion har gått så bra. Många av våra anställda var arbetslösa innan. Inom tre år räknar jag med att vi har 100 anställda.

Inför företagsstarten tog Reza, Patricia och Jacqueline kontakt med Bo Almqvist på NyföretagarCentrum i Rinkeby-Kista.

– Bo var till stor hjälp för oss, berättar Reza. Han var tydlig och rak med att det skulle krävas mycket arbete för att få företaget att fungera. Han hjälpte oss också med vår affärsplan, vår budgetering och med att förbereda underlag inför bankkontakter. Utan honom hade det blivit mycket jobbigare för oss.

Reza menar att även om det tar mycket tid att driva företag, så är det väldigt tillfredsställande.

– Privatlivet påverkas eftersom det blir mer slit. Jag har å andra sidan alltid varit arbetsnarkoman. Men som egen företagare känns det bättre att arbeta mycket, känslan av uppskattning ger en stolthet som gör att det går bättre.

Rossab ska vara ett stabilt företag med bra tillväxt som erbjuder kvalitet, och Reza och hans kollegor ser på företagandet som långsiktigt.

– Företaget är vår framtid, våra sparpengar, konstaterar han. Vi hade inga lån vid utvecklingsfasen, vilket vi är väldigt stolta över! Det har varit en uppoffring för oss med mycket jobb, vi har inte kunnat köpa bil eller gå på restaurang och inte ens tagit ut lön alla månader i början. Men det har varit värt det, ingen tvekan om den saken!

 

 reza

Rezas tips till dig som funderar på att starta eget:

”Tro på dig själv, det är det viktigaste! Det är tufft att driva företag, men när du känner dig säker, sätt igång och lita helhjärtat på att du klarar av det. Försök planera väl och snåla lite i början, det har du igen senare. Då kommer du att lyckas!”

Sidan uppdaterades 2016-03-03

Våra samarbetspartners