Hem

Made By Emma

Läs mer om Emma och hennes företag på Made By Emma samt följ henne på Facebook och på Instagram.

19 Maj 2020 var en stor dag i Emma Carlsson Löfdahls liv. Hon startade då Made By Emma. En café- och cateringverksamhet som utmanar ens sinnen. Där allt bakas och lagas från grunden, oftast med lokalproducerade råvaror.

Hallå där Emma, vad fick dig att starta eget?

Det finns många företagare i min familj och vänkrets och jag kände att jag också borde prova. Jag är bra på att laga mat och baka, och bor på en fantastisk gård vid en sjö utanför Ydre. Jag ville verkligen jobba hemifrån, och kände att affärsidén nog skulle kunna funka.

Vi hoppar tillbaka till premiären. Emma hade bakat, lagat mat och puffat på Facebook om att hon startat eget. Hon hoppades på att det skulle komma åtminstone några som var sugna på räkmackor och kaffe. Det kom över 100 personer, och på fyra timmar skickade Emma och hennes vänner ut räkmackor för glatta livet. Succén var ett faktum och sedan dess har företaget utvecklats en hel del.

Men Emma, vad är grunden till din framgång?

En anledning är att jag lagar allt från grunden, det bakas bröd, skalas ägg och rullas köttbullar och jag försöker i största möjliga mån använda mig av lokalproducerade råvaror.

Vad är det bästa med att vara företagare?

Jag tycker ju att det är så roligt. Jag får styra över min egen tid och får träffa och umgås med mina gäster. Min devis är: En nöjd kund är den bästa marknadsföringen.

Vad har varit krångligt och svårt?

Det har varit en hel del att sätta sig in i, inte minst när det gäller regelverk, tillstånd, bygglov och liknande. Men, man sig en massa under resans gång. Till exempel vikten av bra planering. Man måste även ha i åtanke att man i min bransch jobbar när vännerna har semester.

Hur hinner du med allt?

Jag har anställt flera personer. När det är högsäsong är vi fem anställda. Även familjen hjälps åt där det går. Made By Emma är ett välfungerande familjeföretag där alla hjälps åt.

På vilka plattformar finns dina kunder?

Mina kunder finns på Facebook, och där har jag bra kontakt med dem.

Ge oss ett par bra tips till blivande nyföretagare

-1: Kör! Våga testa!

-2: Ta hjälp med saker som du känner att du inte har koll på, och våga fråga andra om tips och hjälp. Att köpa in bokföringstjänster är inget konstigt, så låt de som är proffs på detta hjälpa dig. Samt vänd dig till NyföretagarCentrum. De hjälper dig med dina frågor.

Du har ju även en uppskattad mentor?

Det stämmer. Jag har mentorsträffar en gång per månad och det är verkligen en bra hjälp! Jag rekommenderar även att nätverka med andra företagare och att samarbeta lokalt.

Vad har du fått hjälp med från oss NyföretagarCentrum?

Nyföretagarcentrum hjälpte mig bland annat med att samla mina tankar och att planera utvecklingen av mitt företag. Nu vill jag satsa på Glamping-trenden. Ställplatser finns redan och under 2021 hade vi 60 gästnätter. Ett tält är på gång så det blir flera helpensionsupplevelser hos oss framöver. Inklusive musikkvällar och andra event.

Text & Foto : Johan Åhlund

Vill du också få kostnadsfri rådgivning av oss?

Boka din rådgivningstid här

Vill du läsa och inspireras av andra företagare som med vår hjälp startat eget? Klicka på länkarna till respektive ort nedan så kommer du till fler goda exempel.

Kinda – Linköping – Mjölby Norrköping –Åtvidaberg –Ydre

Sidan uppdaterades 2023-08-24

Våra samarbetspartners