Hem

Klara Härgestam

Klara Besked

När startade du? 

Jag tecknade firman när jag tog examen 2008. Planen var att ha deltidsanställning och smygstarta företaget. Men jag fick ett jättebra heltidsjobb så firman låg vilande fram till 2012. Då började jag bli sugen på mer retorik. När jag gick tillbaka efter mammaledighet 2013 körde jag företag och anställning fifty-fifty och trivdes bra med det. Men sen blev det dags. I mars 2016 sa jag upp mig och var mammaledig på deltid hela året. Från januari 2017 är jag företagare på heltid. Äntligen! Känslan är att det just har börjat bli spännande på riktigt. Jag är också glad över att det tog så lång tid. Jag har lärt mig massor och fått växa in i många saker innan jag blev företagare fullt ut.

 

Vad gör du?

Jag gör människor lite mer fria och modiga med retorikens hjälp. Jag håller utbildningar och föreläsningar inom retorik som är roliga, utmanande och användbara. Jag har också en riktigt lyckad kombo i samarbetet med en sångpedagog. Vi heter Hörd och har personalaktiviteter  och utbildningar inom sång, röst och retorik. Jag coachar också människor som vill bli bättre på att tala inför andra.

Hur fick du idén?

När jag pluggade, typ 2007, och insåg att det här med retorikkonsult är en ny grej så få anställer en sådan men många efterfrågar kompetensen. Då tänkte jag att jag får skapa mitt eget jobb och bli företagare.

 

Vilka framtidsplaner har du?

Oj oj va många! I det närmaste handlar det om att bygga upp ett stabilt och riktigt lönsamt företag som bidrar till det liv jag vill leva. Det gör jag genom att fokusera på en kundgrupp i taget och tänka smart och effektiv försäljning. Jag längtar efter fler längre uppdrag, att få jobba med en skola under ett helt år till exempel. Jag släpper en bok om Bebis och Business snart. På sikt ser jag att jag är med och bidrar till att retoriken kommer tillbaka som obligatoriskt ämne i grundskolan i Sverige, att Örebroföretag har mig som sin go-to-retorikkonsult, och att jag och Anna, sångpedagogen, har en stadigt flöde av Powerpass (vår personalaktivitet) inbokade runt om i Sverige.

 

Vad är bäst med att vara egen företagare?

Det är fantastiskt att bygga upp något som är mitt och som bidrar till andras utveckling. Det är underbart att styra över sin egen arbetstid. Det är varierande, lärorikt och spännande. Jag får använda så många av mina förmågor. Utmanas i en del och vara i mitt absoluta esse i en del. Jag har svårt att se att jag någonsin kommer vara anställd igen. Jag har hittat min grej nu.

Sidan uppdaterades 2019-09-10