Hem

Månadens Nyföretagare 2020

Varje månad presenterar vi här en nyföretagare som på ett eller annat sätt använder NyföretagarCentrums stöd.


Oktober

Företag: Cykelgaraget Velocraft AB (Trosa)
Drivs av: Stefan Goudevenos

Flexibel cykelverkstad som hämtar cykeln hemma hos kunden, cykeltaxi, återbruk mm Cykelgaraget är inte en vanlig verkstad, här anpassas verksamheten efter kundens och samhällets behov.

• Beskriv din affärsidé/verksamhet och bakgrunden till idén.

Min affärsidé växte fram efter att jag under flera år sett hur behovet av tidsbesparande tjänster ökade i allt snabbare takt. Allt från näthandel och hemleverans av matkassar till ökade möjligheter att jobba hemifrån etc. I takt med att även cyklandet ökade så märkte jag även en brist på flexibla cykelmekaniker. Ofta fick jag höra från andra cyklister att de börjat ta bussen för att de inte hade tiden eller möjligheten att transportera cykeln till en verkstad, både av praktiska och geografiska skäl. Detta satte igång min rastlösa hjärna och jag började genast skissa på hur man skulle kunna integrera cykelservice med hemleverans och få detta så pass kostnadseffektivt att transportpriserna kunde hållas så låga som möjligt.

Resultatet blev en ”dörr till dörr” tjänst i samband med cykelservice och reparationer. Dvs att via en servicebil och ett cykelsläp med kapacitet för ca 15-20 cyklar så hämtas och lämnas cyklarna hemma hos kunden under tider på dygnet de flesta är hemma, dvs kvällar och helger. Genom att samordna transporterna geografiskt och att kunderna vet vilka dagar vi har cykeltransport så kan man boka in en ledig tid som passar. När vi får in en bokning görs en bedömning om det rör sig om en komplett transport tor till vår stora stationära verkstad eller ett jobb som kan göras direkt på plats av servicebilen, som även är en mobil verkstad. Allt detta möjliggör att cykelverkstaden kan verka på tre sätt, 1) genom fullständigt transporttjänst t o r till hemmet/verkstad, 2)reparation på plats hos kund eller 3) för de som har vägarna förbi en drop in tjänst för lättare jobb där kunden kan vänta på plats medan deras cykel repareras eller lämna in den för större arbeten.

Utöver den flexibla cykelverkstaden har vi en rad andra cykelrelaterade tjänster, samtliga med hållbarhet, miljö och tidsbesparing i fokus. Bl.a. har vi utvecklat en cykeltaxi åt organisationen Cykla utan ålder som ger cykelturer åt människor på bl.a. äldreboenden, vi återbrukar cyklar från rensning av cykelrum och förråd, handbygger folkcyklar för både uthyrning och privat bruk, cykelleasing för företag, skräddarsydda låd och transportcyklar till företag, hantverkare och landsting, företagsservice där vi tar emot personalens cyklar vid arbetsstart och återlämnar dessa vid arbetsslut….och lite till.

• Du har gått NFCs kurs Steget till Eget, har du något råd till andra nyföretagare som står inför att gå kursen?

Det gav mig en perfekt start för att förstå de praktiska bitarna som vad starten av ett eget företag innebär och även en chans att innan jag startade få verktygen till att vrida och vända på min affärsidé och bolla med både deltagare och kursledare. Helt klart en kurs som är värd att gå för dig som är ny inom företagandet.

Hur har du tänkt om i coronatider i ditt företagande? Hur har du löst problem som uppkommit?

Utvecklingen och försäljningen av vår cykeltaxi som skulle ta betydligt mer plats i företagandet fick läggas på vänt då landets äldreboenden isolerades pga Corona. Istället fick jag lägga mer krut på verkstaden och transporttjänsterna vilket visades vara klokt då användandet utav cyklar ökade markant och även intresset för att få dessa transporterade till och från hemmet. Jag tror att samhället definitivt är i en omställning pga Corona, dörr till dörr service och andra tidsbesparande tjänster blir allt vanligare och fler lägger istället mer tid på fritiden och sin familj. Detta är framtidens företagande och för CykelGaraget ligger ligger nu allt fokus på vidareutveckling och att sprida konceptet vidare!


September

Företag: Elins Amningsstöd
Drivs av: Elin Karlsson, leg. Sjuksköterska med vidareutbildning inom amning.

“Mentorprogrammet har hjälpt mig att tänka i nya banor.”

  1. Beskriv din affärsidé/verksamhet.
    Min affärsidé är att hjälpa kvinnor. Jag erbjuder amningsförberedande kurser till blivande föräldrar och även amningskonsultationer under hela amningsperioden, oftast genom hembesök.
  2. Du är ju med i Mentorprogrammet just nu, vad har det betytt för dig?
    Det har varit mycket givande. Att få stöd och inspiration från andra med längre erfarenhet av egenföretagande har varit mycket bra. Det har också varit spännande att få följa dom andra deltagarna med nya företag! Mentorsprogrammet har hjälpt mig att tänka i nya banor.
  3. Hur har du tänkt om i coronatider i ditt företagande? Hur har du löst problem som uppkommit?
    Jag har ställt om så att jag även har digital rådgivning och avbokningsreglerna har fått bli mycket generösare. Jag har också fått byta lokal för mina kurser så vi kan hålla avstånd.

Om ni vill veta mer om Elins Amningsstöd eller kontakta Elin, här hittar ni all information: http://elinsamningsstod.se/

Sidan uppdaterades 2020-09-30