Hem

Gig ekonomi – för- och nackdelar

 

Gig ekonomi, är det nåt för dig?

Birgit har satt sig in i ämnet och listar för- och nackdelar, se nedan.

Gig ekonomi kan vara en lösning för dig som vill kunna ta korta uppdrag utan att behöva starta ett företag – helt enkelt bara kunna skicka en faktura efter avslutat uppdrag.

Nu finns den möjligheten via Egenanställningsföretag som Frilans Finans, Firmify och Cool Company. Vi känner till det med begrepp som stafettläkare, föreläsare, hantverkare.

Egenanställning har funnits i över 10 år men har ökat kraftigt, bara sedan 2017 med 31% och idag är 44 000 personer ”anställda som egenföretagare”.

Vilka är fördelarna? Du behöver inte starta ett eget företag, du slipper redovisa skatt och moms. Enkelt och snabbt. Kan vara bra för att testa en affärsidé eller om uppdraget har en väldigt liten omfattning.

Vilka är nackdelarna? Det kostar runt 6% av omsättningen, du kan inte dra av kostnader – i alla fall inte merparten av investeringar som t ex dator, firmabil och verktyg för att utföra uppdraget och du får förstås inte tillbaka momsen. De kostnader du får debitera kunden är de som är direkt hänförbara till uppdraget.

Dessutom blir din pensions- och sjuklönegrundade inkomst lägre då kostnaden företaget tar av dig är på bruttolönen.

Behöver du låna pengar för att komma igång får du göra det som privatperson och likaså om du behöver försäkringar som inte är direkt kopplade till uppdraget.

Du kan även ha svårare att få uppdrag – uppdragsgivaren kan både undra om du har näringsförbud och inse att uppdraget blir dyrare då ett företag till ska tjäna pengar.

Vad skiljer inte alls från att ha eget företag? Du hittar uppdraget, du gör avtalet och underlaget för fakturering. Du har också fullt ut ansvaret för att uppdraget genomförs enligt avtalet.

Ett exempel: Snickaren som fått beställning på ett trädäck

  • Arbetskostnad 40 000,-
  • Material 60 000,-
  • Avgift till egenanställningsföretaget 6% 6 000,-
  • Kostnad på redovisningsbyrån ca 2 000,- bokföring, momsredovisning.

Det blir pengar! Tänk att snickaren bygger 1 trädäck varje månad – 4 000,- x 12 mån = förlorar totalt 50 000,-.

•••

Är egenanställningsföretagen seriösa? Absolut, de tar fullt anställningsansvar och det finns sedan i höstas en branschorganisation.

Risk – A-kassan, ett viktigt tips är att kolla!

Sidan uppdaterades 2022-02-17