Hem

Presentationer av nyföretagare

Här presenterar vi nyföretagare som på ett eller annat sätt använder NyföretagarCentrums stöd.

2021 Februari

Företag: Swelion AB – mobilreparationer i Nyköping
Drivs av: Yunes Adineh

• Beskriv er affärsidé/verksamhet?
Swelions affärsidé bygger på att förlänga livslängden på alla IT-prylar såsom mobiler, iPads, datorer och smartwatch och att göra köp och försäljning av begagnade IT-prylar både enkelt och smidigt men framförallt säkert.

• På vilket sätt har ni fått hjälp av Nyföretagarcentrum och i så fall hur tycker ni att det har fungerat? Vad har det lett till?
Iden kom när jag( Yunes Adineh) och min kompanjon jobbade på en kommunal skola i Nyköping. Många av elevernas telefoner gick sönder. Dom berättade hur tråkigt det är att laga telefonen och det skulle ta veckor att fixa mobilen. Många struntade i att laga den och istället köpte nya telefoner. Då funderade jag ”tänk om man kan utföra mobilreparation på kort tid så ingen behöver vänta länge”. Efter det sa vi upp oss från våra arbeten och öppnade den första butiken 2019, bolaget startade vi 2017. Idag byter vi en skärm på endast 20 minuter och ett batteribyte på 12 minuter. Det är bra både för miljön och plånboken. Under 2019-2020 har vi reparerat mer än 1500 mobiler, iPads och datorer här i Nyköping åt privata kunder. Det gläder oss när vi ser att många börja tänka hållbart och köper andra alternativ än nyproducerat. Vi har idag över 300 begagnade mobiler och iPads i lager och många köper begagnad före ny telefon hos oss.

Innan öppningen så fick vi mycket bra rådgivning och hjälp från Nyföretagarcentrum och deltog i flera kurser för nystartade företag. VI lärde oss mycket viktig information om företagande och det betydde jättemycket för en som hade aldrig drivit eget innan.

• Har ni behövt tänka om i coronatider? Hur har ni löst problem som uppkommit?
Coronatider har påverkat alla därför håller vi på att utveckla vår egen ny coronaanppassad plattform där vi kommer sälja, köpa, reparera mobiler och andra it-prylar och samtidigt försäljning av smarta produkter.

Du hittar Swelion på Västra Kvarngatan 32 i Nyköping

☎️ 0700 579 552

? yunes.adineh@swelion.se


2020 November

Företag: OneMoreTime – återbruk och utveckling
Drivs av: Christine Aldis

• Beskriv din affärsidé/verksamhet och bakgrunden till idén.

Bakgrunden är att jag arbetat med hantverk och människor i mitt yrkesverksamma liv.

Dekoratör, gardinsömmerska, textil & bildlärare, handledare på fontänhuset  (Hus för människor med psykisk ohälsa) Jag har hela tiden sett potential i material och människor allt kan utvecklas. Jag ser möjligheter. Min erfarenhet under åren med elever och vuxna människor är att när du arbetar med händerna är det stimulerande och rogivande.

Affärsidén är Två delar – jag erbjuder arbetsträning i en lugn arbetsmiljö där du får möjlighet att utvecklas utifrån den situation du står i. Jag ger individuella arbetsuppgifter varje dag och följer upp med dokumentationsunderlag som jag skaffat från utbildning med ASF – akademin från Coompanion.

När du är klar på one more time så har du kommit närmre att bli anställningsbar och du får referens.

Vi arbetar även med språkträning i en arbetsmiljö för nysvenskar. Det är en bra miljö att lära sig vardagssvenska. Här ritar och beskriver jag individuella arbetsuppgifter och vi upprepar ord och arbetsuppgifter. Utvecklingen av språkträningen har visat sig vara effektiv.

Helheten som one more time står för är att det du hantverkar och tillverkar av bara ”andras skräp” det vi ändvänder som råmaterial. Och det är viktigt att varje tillverkad produkt är noggrant utfört så den kan komma ut i butik som försäljning. 

Det är tillfredställande att se och veta att produkten du har tillverkat kommer ut i butik.

Nuläget: 14 st. arbetstränande på tre verkstäder och två butiker vi håller till i Nyköping Oxelösund och Trosa. Jag har också tre anställda och en till kommer bli anställd i mitten på November. Och alla har startat som arbetsträning eller språkträning.

• På vilket sätt har du fått hjälp av Nyföretagarcentrum och hur tycker du att det har fungerat? Vad har det lett till?

Av Nyföretagarcentrum har jag fått mycket hjälp jag var med på starta eget utbildning där det också fanns möjlighet till ett mentorprogram som jag deltog i och hittade en bra matchning med Återbrukskonsulten Anna Bergström.

• Har du behövt tänka om i coronatider i ditt företagande? Hur har du löst problem som uppkommit?

Ang. Corona så har jag tänkt på det mycket men jag har hittills inte lidit mer en att personal har varit hemma mer men vi har försökt att anpassa så mycket vi kan på arbetsplatserna. Jag har haft bra kontakt med arbetsförmedlingen men också gjort mer jobb som att ta emot och haft introduktionsmöten och studiebesök själv utan någon arbetsförmedlare.


2020 Oktober

Företag: Cykelgaraget Velocraft AB (Trosa)
Drivs av: Stefan Goudevenos

Flexibel cykelverkstad som hämtar cykeln hemma hos kunden, cykeltaxi, återbruk mm Cykelgaraget är inte en vanlig verkstad, här anpassas verksamheten efter kundens och samhällets behov.

• Beskriv din affärsidé/verksamhet och bakgrunden till idén.

Min affärsidé växte fram efter att jag under flera år sett hur behovet av tidsbesparande tjänster ökade i allt snabbare takt. Allt från näthandel och hemleverans av matkassar till ökade möjligheter att jobba hemifrån etc. I takt med att även cyklandet ökade så märkte jag även en brist på flexibla cykelmekaniker. Ofta fick jag höra från andra cyklister att de börjat ta bussen för att de inte hade tiden eller möjligheten att transportera cykeln till en verkstad, både av praktiska och geografiska skäl. Detta satte igång min rastlösa hjärna och jag började genast skissa på hur man skulle kunna integrera cykelservice med hemleverans och få detta så pass kostnadseffektivt att transportpriserna kunde hållas så låga som möjligt.

Resultatet blev en ”dörr till dörr” tjänst i samband med cykelservice och reparationer. Dvs att via en servicebil och ett cykelsläp med kapacitet för ca 15-20 cyklar så hämtas och lämnas cyklarna hemma hos kunden under tider på dygnet de flesta är hemma, dvs kvällar och helger. Genom att samordna transporterna geografiskt och att kunderna vet vilka dagar vi har cykeltransport så kan man boka in en ledig tid som passar. När vi får in en bokning görs en bedömning om det rör sig om en komplett transport tor till vår stora stationära verkstad eller ett jobb som kan göras direkt på plats av servicebilen, som även är en mobil verkstad. Allt detta möjliggör att cykelverkstaden kan verka på tre sätt, 1) genom fullständigt transporttjänst t o r till hemmet/verkstad, 2)reparation på plats hos kund eller 3) för de som har vägarna förbi en drop in tjänst för lättare jobb där kunden kan vänta på plats medan deras cykel repareras eller lämna in den för större arbeten.

Utöver den flexibla cykelverkstaden har vi en rad andra cykelrelaterade tjänster, samtliga med hållbarhet, miljö och tidsbesparing i fokus. Bl.a. har vi utvecklat en cykeltaxi åt organisationen Cykla utan ålder som ger cykelturer åt människor på bl.a. äldreboenden, vi återbrukar cyklar från rensning av cykelrum och förråd, handbygger folkcyklar för både uthyrning och privat bruk, cykelleasing för företag, skräddarsydda låd och transportcyklar till företag, hantverkare och landsting, företagsservice där vi tar emot personalens cyklar vid arbetsstart och återlämnar dessa vid arbetsslut….och lite till.

• Du har gått NFCs kurs Steget till Eget, har du något råd till andra nyföretagare som står inför att gå kursen?

Det gav mig en perfekt start för att förstå de praktiska bitarna som vad starten av ett eget företag innebär och även en chans att innan jag startade få verktygen till att vrida och vända på min affärsidé och bolla med både deltagare och kursledare. Helt klart en kurs som är värd att gå för dig som är ny inom företagandet.

Hur har du tänkt om i coronatider i ditt företagande? Hur har du löst problem som uppkommit?

Utvecklingen och försäljningen av vår cykeltaxi som skulle ta betydligt mer plats i företagandet fick läggas på vänt då landets äldreboenden isolerades pga Corona. Istället fick jag lägga mer krut på verkstaden och transporttjänsterna vilket visades vara klokt då användandet utav cyklar ökade markant och även intresset för att få dessa transporterade till och från hemmet. Jag tror att samhället definitivt är i en omställning pga Corona, dörr till dörr service och andra tidsbesparande tjänster blir allt vanligare och fler lägger istället mer tid på fritiden och sin familj. Detta är framtidens företagande och för CykelGaraget ligger ligger nu allt fokus på vidareutveckling och att sprida konceptet vidare!


2020 September

Företag: Elins Amningsstöd
Drivs av: Elin Karlsson, leg. Sjuksköterska med vidareutbildning inom amning.

”Mentorprogrammet har hjälpt mig att tänka i nya banor.”

  1. Beskriv din affärsidé/verksamhet.
    Min affärsidé är att hjälpa kvinnor. Jag erbjuder amningsförberedande kurser till blivande föräldrar och även amningskonsultationer under hela amningsperioden, oftast genom hembesök.
  2. Du är ju med i Mentorprogrammet just nu, vad har det betytt för dig?
    Det har varit mycket givande. Att få stöd och inspiration från andra med längre erfarenhet av egenföretagande har varit mycket bra. Det har också varit spännande att få följa dom andra deltagarna med nya företag! Mentorsprogrammet har hjälpt mig att tänka i nya banor.
  3. Hur har du tänkt om i coronatider i ditt företagande? Hur har du löst problem som uppkommit?
    Jag har ställt om så att jag även har digital rådgivning och avbokningsreglerna har fått bli mycket generösare. Jag har också fått byta lokal för mina kurser så vi kan hålla avstånd.

Om ni vill veta mer om Elins Amningsstöd eller kontakta Elin, här hittar ni all information: http://elinsamningsstod.se/

Sidan uppdaterades 2022-02-17