Hem
Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow

Tre tips för att börja arbeta med de Globala hållbarhetsmålen!

Hållbarhetsomställningen går för sakta och vi behöver arbeta mer strukturerat varje dag. Som småföretagare kan det vara svårt att sätta sig in i vad jag kan göra och vad jag ska göra. Eftersom tid ofta är en bristvara blir det ännu viktigare att göra rätt saker, men framför allt att BÖRJA göra saker. Vi tog hjälp av Bo Nilsson, grundare av A Sustainable Tomorrow, för att försöka skapa en bild av vad du som småföretagare behöver göra.

Det behövs framför allt tre saker för att genomföra en förflyttning av det här slaget; insikt, kunskap och motivation.

🔹Din kunskapsnivå – Vad kan du? Gör en inventering!
🔹Insikter – Vilka är utmaningarna? Vad måste du lära dig mer om?
🔹Börja med en 10-lista – 10 saker som du/ni enkelt kan ändra på i ert företag. Gör dessa, mät och följ upp. Planera vad som kommer att krävas för att nå målen och premiera, fira, när ni når dem.

Läs artikeln i sin helhet och ta del av Bo Nilssons checklista som finns på vår hemsida.

Jag vill lära mig mer om de Globala målen!

Bart_steijaert_nyföretagarcentrum

NyföretagarCentrum är en framgångsmaskin!

Bart Steijaert, VD för Helsingborgs Hamn och styrelseledamot i NyföretagarCentrum Skåne Nordväst sedan 2021. Bart, vem är du, varför engagerar du dig i NyföretagarCentrum och vilken nytta tycker du NyföretagarCentrum tillför till det nordvästskånska näringslivet?

”I hela mitt liv har jag jobbat med logistik och transport, ofta med inslag av utveckla nya terminaler och operationer i olika länder i Europa. Jag tror det är viktig att alla människor får möjlighet att förverkliga sina drömmar genom att studera, jobba eller att starta ett företag. NyföretagarCentrum är ett fantastisk stöd i den processen och jag vill gärna bidra till det. NyföretagarCentrum hjälper människor att komma igång och att bli framgångsrika. NyföretagarCentrum är helt enkelt en framgångsmaskin!”

Här är hela vår styrelse

Anneli Ödén verksamhetsledare NyföretagarCentrum Skåne Nordväst

Så utvecklas starka företag

Vår rådgivare och verksamhetsledare Anneli Ödén delar med sig av framgångsfaktorerna för att bygga starka företag som överlever och utvecklas. NyföretagarCentrum har en process med ett 20-tal punkter som du som företagare behöver ha tänkt igenom innan de kommer på rådgivning. Punkterna använder sig rådgivarna av i samtalet med dig men varje rådgivning är givetvis individuell.
– Vi utgår alltid från var företagaren befinner sig och själva affärsidén, berättar Anneli.

Läs mer om Annelis kloka råd för starka företag

Mentorsträff november 2021

Inspirerande mentorsträff

Veckan inleddes med en energigivande mentorsträff hos Swedbank där adepterna först träffades för en stunds nätverkande och sedan blev det säljinspiration med Philippe Hägg från Nerds of Sweden. Tack för alla goda råd!

Läs mer om vårt mentorsprogram

Anders_Yllfors_boxon

Värdet av att vara partner till NyföretagarCentrum

För Anders Yllfors, operativ styrelseordförande i Boxon, känns det angeläget att öka kunskapen om värdet av att vara partner och att bidra till den viktiga verksamheten som NyföretagarCentrum bedriver. Största anledningen till att Boxon är partner handlar om att bolaget är byggt av entreprenörer och fortfarande har mycket entreprenörsanda kvar.

– Därför vill vi vara med och supporta det och när tiden inte räcker till för att göra det själv är det rätt naturligt att man supportar en organisation som arbetar med precis det. Som bygger framtida bolag, framtida entreprenörer och ser till att de får en bra start. Det är det huvudsakliga skälet till vårt engagemang. Sedan tycker jag att det är viktigt att vi som företag bidrar och stödjer i närregionen, säger Anders Yllfors.

Intervjun med Anders hittar du här

NyföretagarCentrum Skåne Nordvästs styrelse 2021

Vår styrelse brinner för entreprenörskap!

För att på ett så bra och konstruktivt sätt som möjligt stödja och utveckla nyföretagarmiljön i Nordvästra Skåne behövs en stark förankring i näringslivet. Mixen från olika branscher och organisationer är viktig för att få den bredd vi eftersöker i vår styrelse.

Vår styrelse brinner för entreprenörskap och har både bred och lång erfarenhet samt goda kontakter med näringslivet i regionen. Vi tar dem på pulsen och får ta del av deras tankar kring företagande, nyttan med NyföretagarCentrum och varför fler partners behövs för att utveckla det Nordvästskånska nyföretagandet ytterligare.

Här presenterar styrelsen sig

Marlene Taudien ansvarar för NyföretagarCentrums mentorsprogram

Mentorsprogrammet - en möjlighet att träffa andra likasinnade

Marlene Taudien ansvarar för mentorsprogrammet i NyföretagarCentrum Skåne Nordväst. Det är Marlene som intervjuar adepterna, matchar med mentorerna, håller i träffarna, bokar föreläsare och ser till att programmet flyter på. Hon stämmer av så att mentor och adept träffas, att matchningen fungerar samt stöttar adepterna i att knyta an till varandra i nätverket. Marlene var själv adept för åtta år sedan och har alltså egen erfarenhet av vilken effekt deltagandet kan ge för en nyligen startad företagare. – Du kan inte gå till en rådgivare en gång i månaden och få den hjälpen men en mentor finns för dig hela vägen och kan följa dig under ett helt år. Det bästa tycker vi är att gå mentorsprogrammet något år in som företagare.

Marlenes engagemang för adepter och mentorskap läser du om här

Anna Nilsson Höganäs Kommun

Höganäs kommun vill bidra till företagens utveckling

Höganäs kommun vill bidra till företagens utveckling. ”Därför är det är naturligt att vi som kommun samarbetar med en organisation som jobbar med rådgivning och nyföretagande men även det som kommer efter att man har varit nyföretagare och att vi kan erbjuda den här kvalitativa tjänsten för både dem som vill starta företag men också de som vill driva och utveckla sina företag. Vi kan bistå med mångt och mycket men det är också bra att ha en annan plattform och en annan neutral partner som ett gott komplement”.

Läs intervjun med Anna Nilsson, näringslivschef i Höganäs kommun.

Eva-Brundin-Tergent

Som partner blir man glad om det etableras framgångsrika företag i stan

-Som partner bidrar du till att vår del av landet utvecklas, säger Eva Brundin på Tergent som är en av NyföretagarCentrums viktiga partners.
Eva tycker att partnerskapet är ett väldigt bra sätt att få vår del av landet att både växa och bli ännu mer attraktiv för nya företagare, men också för att behålla det vi redan har.
-Vi har sett en hel del flykt av bolag ner till Malmö, som varit väldigt duktiga på att connecta sig med Köpenhamn, och på sätt fått tyngdpunkten i södra Sverige dit. Vi vill inte förlora företag i Helsingborg, vi vill att både forskningsintensiva och andra typer av företag ska etablera sig och stanna kvar här. Det blir mer drag i stan, det händer mer runt omkring och det blir intressanta människor som kommer hit. Det är ett stort argumentet för ett partnerskap med NyföretagarCentrum, slår Eva fast.

Artikeln i sin helhet finns här

Andreas Jarud

"Genom partnerskapet bygger vi välfärden i nordvästra Skåne"

Det menar Ängelholms Näringslivs VD och tillika NyföretagarCentrums styrelsemedlem Andreas Jarud. Han uppmanar fler av regionens företag och organisationer att engagera sig i nyföretagandet. ”Bli en del av nyföretagarnätverket, se till att engagera er inte bara genom att betala en partneravgift, utan att också genom att engagera er i den lokala företagsamheten. Tillsammans bygger vi en hållbar tillväxt som stärker såväl de nystartade bolagen som partners och näringslivets sammanlagda tillväxtförmåga.

Läs mer om vårt samarbete med Ängelholms Näringsliv.

Rådgivare Mats Landberg

Rådgivare i Landskrona med fokus på affärsekonomi och riskbedömning

Genom åren har Mats Landberg sett och upplevt vilka risker som kan uppstå i olika branscher men också hur de riskerna kan hanteras och vändas till fördelar. Erfarenhet som ger ett välkommet tillskott till befintliga rådgivare hos NyföretagarCentrum Nordväst.  Undvik att ha för bråttom, de snabba besluten blir inte alltid rätt. Ha koll på pengarna är uppmaningen från Mats.

Ta del av Mats tips och erfarenheter!

Rådgivare Magnus_Engelbäck

Att våga är viktigast, du behöver inte kunna allt

Företagande har gått som en röd tråd genom vår rådgivare Magnus Engelbäcks karriär. Magnus berättar att han tror mycket på det där med att våga och att man inte behöver kunna allt för att våga.

– Det finns hjälp och stöd att få. Våga är det absolut viktigaste. Om vi inte har folk som vågar, då har vi också svårt att få fram de här nya idéerna, produkterna och tjänsterna, avslutar Magnus.

Att våga är det viktigaste

"Partnerskap bygger på samverkan."

Staden är inte bäst på att ge råd till människor som vill starta nya företag, där har NyföretagarCentrum den bästa kompetensen. Däremot ligger det i stadens och näringsliv- & destinationsutvecklings uppdrag att jobba för att Helsingborg ska vara en stad där det är bra att starta, driva och utveckla företag. När det gäller att stötta nyföretagandet är NyföretagarCentrum den bästa partnern att liera sig med. Vi tror inte att vi är bäst på allt själva och därför vill vi gärna vara partner med NyföretagarCentrum, säger Annette Melander Berg.

Hela intervjun med Annette Melander Berg finns här

Navets ledningsgrupp

Navet: “Företagande handlar om att bygga relationer“

Vikten av nätverksrelationer är något av det första som kommer upp i samtalet med Göran Hellström, grundare av och CEO på Navet samt Jeanette Stenberg, CFO i bolaget. Navet har i ett par omgångar varit partner till NyföretagarCentrum Skånenordväst.

Anledning till att Navet valt att bli partner till NyföretagarCentrum är att man sedan långt tillbaka har ett stort intresse av företagandet i regionen. Även om kunderna som börjar sin bana hos NyföretagarCentrum är lite mindre än Navets huvudsegment, växer små företag.

Läs mer om Navets engagemang och bidrag till regionens utveckling

Rådgivare Helena Ring

Kvalitetssäkra starten med en rådgivare från NyföretagarCentrum

Helena Ring är en av rådgivarna du möter när du vänder dig till NyföretagarCentrum. I samband med pandemin vände sig Helena till Framtidscoachen för att få hjälp att sätta vägen framåt då branschen hon drev företag i helt avstannade.
-När jag berättade vad jag brann för och när jag trivs som bäst, så kunde vi tillsammans se att min väg framåt borde vara att arbeta i en verksamhet som stöttar företagare. När jag sedan fick frågan om att bli rådgivare på Nyföretagarcentrum var det lätt att tacka ja till uppdraget.

Läs mer här om hur du kvalitetssäkrar starten

Delägarna i Ellys ost & delikatesser

Ellys ost & delikatesser på Bruksgatan

Ellys ost & delikatesser är en butik som har det där lilla extra. Här finns något för alla. I den lilla butiken på Bruksgatan hittar du allt från vällagrade ostar till veganska ostar, charkuterier från utvalda producenter med rätt kriterier gällande djurförhållande och EKO, catering, luncher och alla tänkbara tillbehör. Allt är valt med hjärta och själ av Camilla och Veronica. Det är Camilla som de flesta möter i butiken framme vid delikatessdisken. Veronica är huvudansvarig för köket med all catering och matlagning. Båda har en passion för god mat av god kvalitet och kundservice av högsta klass som gör att de kompletterar varandra perfekt. Mitt under pandemin startade de upp sin butik och verksamhet.

Nyfiken på att läsa mer om Ellys ost & delikatesser?

Ann-Sofie_Frey

Rådgivaren som gör människor förberedda på vad det innebär att starta och driva ett företag

Möt vår erfarna rådgivare Ann-Sofie Frey i en längre intervju där du kan läsa om hennes erfarenheter och bästa råd till nystartade företagare. -Som rådgivare måste man vara flexibel och utgå från behoven hos den man möter. I vårt uppdrag ingår att kunna arbeta situationsanpassat och det är också det som är en del av charmen, slår Ann-Sofie bland annat fast.

Läs hela intervjun med Ann-Sofie

Helen Holm Swedbank

Det lönar sig att komma väl förberedd till banken

I presentationsserien med våra viktiga partners har turen kommit till Swedbank, vars vision är att vara med och skapa ett samhälle som är sunt och hållbart. Helén Holm arbetar vid kontoret i Helsingborg – Höganäs och är ansvarig för företagskunderna. Partnerskapet mellan Swedbank och NyföretagarCentrum sträcker sig långt tillbaka. – Det är viktigt för oss på Swedbank att när vi gör något så vill vi göra det långsiktigt. NyföretagarCentrum är också en del i att möjliggöra nyföretagande och för människor att starta sitt eget företag, vilket är helt i linje med våra egna tankar.

Att företagaren får jobba tillsammans med NyföretagarCentrum är jättebra eftersom de ger företagen en bra förberedelse och belyser risker och svårigheter så man får tänka igenom allt ordentligt. Det blir en bra grund när de sedan kommer till oss. Att komma väl förberedd till banken underlättar för båda parter att ge och få rätt stöd utifrån behov.

Läs hela intervjun med Swedbank

På Mindpark ges mindre företag i uppstartsskedet en plats för tillväxt

På mötes- och coworkingplatsen Mindpark i Helsingborg är visionen att skapa en inspirerande arbetsmiljö och ge mindre företag som är i uppstartsskedet en plats för tillväxt. Det berättar Helene Tigerström, VD på Mindpark sedan 5 år tillbaka. “Hela vår affärsidé bygger på en tro på företagandet och vi brinner verkligen för att se varje företag växa och blomma ut här hos Mindpark”. Partnerskapet med NyföretagarCentrum är en viktig del i det arbetet som Mindpark bedriver och vi värdesätter det nära samarbete som vi har med NyföretagarCentrum. De är en starkt part i regionen och de tillför ett enkelt sätt för företagen att få rådgivning och ett bra kontaktnät, delar som är så oerhört viktiga i uppstartsskedet”, säger Helene Tigerström.

På Mindpark är det enkelt att få kontakt med rådgivare i och med att NyföretagarCentrum Skåne Nordväst har kontor där och är en viktig del av platsen genom bland annat open sessions, drop in, där blivande eller nya företagare kan ta en första enkel kontakt med en rådgivare. Just närheten till företagarna är viktig och flera event och aktiviteter arrangerade av NyföretagarCentrum sker hos Mindpark, bland annat företagsmässor.

Läs en längre intervju med Mindparks VD

Lars Starck Auktoriserad revisor på EY

Ey, vår partner som varit med sedan starten 1991

Välkommen till första delen av NyföretagarCentrums serie där vi stolt presenterar våra partners. I år firar NyföretagarCentrum 30-årsjubileum och vad passar bättre än att inleda serien med att presentera EY, en av våra partners som var med och bildade NyföretagarCentrum 1991 och som fortsatt att vara partner under alla år.
Vi får en intervju med Lars Starck, auktoriserad revisor på EY, med 30 års erfarenhet inom revisionsbranschen.
– NyföretagarCentrum bildades utifrån en idé att näringslivet skulle stötta de nystartade företagen genom möjligheten till gratis rådgivning, berättar Lars. Vi har valt att vara partner årligen eftersom idén fortsatt bygger på att näringslivet bidrar och vi på EY vill verkligen bidra. Samhället behöver nya hållbara företag som genererar sysselsättning och som partner ser vi till att nya företag kommer till löpande. Det är den största anledningen till EY:s engagemang.

Till etablerade företag i näringslivet som överväger att bli partner till NyföretagarCentrum skickar Lars med följande ord:
– NyföretagarCentrum är en väldigt professionell organisation att inleda ett partnerskap med och genom deras verksamhet kommer pengarna verkligen till användning på rätt sätt. Vi behöver beakta hållbarhetstänket och här bidrar NyföretagarCentrum till att företag kan överleva och växa i vår region.

Läs hela partnerintervjun

Framtidscoach för företag - Boka Kostnadsfri cochning!

Nu finns det möjlighet för företag i Familjen Helsingborg att få kostnadsfri coachning för att ta sig igenom dagens situation och komma stärkta ut på andra sidan.

  • Ekonomi – på kort och lång sikt med fokus på likviditet och resultat.
  • Affärsutveckling – affärsplan, kundgrupper, förnyelseprocess/nya affärsidéer – både att stärka och utveckla.
  • Marknadsföring – digitalisering, nya erbjudande, kundvård, social media, nya kundgrupper och nätverk.
  • Avtal – hyra, leverantör, övriga avtal, analysera, kommunicera och förhandla.
  • Dig som företagare – din situation, försäkringar, nätverk, samarbete och stöd

Läs mer

Startup Labs

På Mindpark – Think open space erbjuds du som företagare eller som funderar på att starta företag hjälp och rådgivning från oss eller någon av våra samarbetspartner varje onsdag 11-13. Här kan du även sitta och arbeta fritt, träffa andra företagare för inspiration och nätverk. Här finns även fritt wifi och kaffe.

Projektet pågår under tre år och startas med stöd av Helsingborgs Handelsförening.

Läs mer

 

 

Notiser

Vår rådgivning

Välkommen att boka tid för kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning. Här kan du läsa mer om våra rådgivningstyper och evenemang.

Läs mer om vår rådgivning >>

Våra rådgivare

Våra rådgivare har nätverk i sina respektive hemorter, en lokal förankring och kan guida dig till näringslivskontakter som du kan ha stor nytta av i ditt blivande affärsliv.

Läs mer om våra rådgivare >>

Mentorskap

Vi  deltar i det nationella programmet Mentor Eget Företag, ett program som drivs av Almi Företagspartner och som för vår del administreras av Nyföretagarcentrum Sverige. Programmet innebär att du som nyföretagare kostnadsfritt får tillgång till en mentor, vilken bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis under ett år. På så sätt får du en bättre företagsstart och möjlighet till lönsamhet och framgång.

Läs mer om vårt mentorskapsprogram >>