Hem
Delägarna i Ellys ost & delikatesser

Unika kvalitetsdelikatesser och catering hos Ellys ost & delikatesser

Mitt i hjärtat av Helsingborg, på Bruksgatan 5 ligger Ellys ost & delikatesser. Helst hade jag velat vara på plats för att göra intervjun och inte bakom en skärm men risken finns att jag hade kommit ut därifrån med en stor påse godsaker. För det är så det är när man besöker Ellys, det är svårt att begränsa sig, i alla fall om man gillar ost och annat gott.

Tankarna på att starta en ostbutik i Helsingborg hade länge varit en dröm för Camilla Malmros, som under många år arbetat på inköpssidan och därmed redan hade både ett stort kunnande och kontaktnät bland kvalitetsleverantörer av ost, chark och andra delikatesser. När möjligheten öppnade sig kände Camilla att det behövdes något mer än ost i verksamheten och frågade Veronica Jernberg, som är den andra delägaren i Ellys ost & delikatesser, om hon var intresserad att driva  lunch och cateringverksamheten.

Trots att det var mitt uppe i första rundan av pandemin våren 2020 bestämde de sig för att köra igång verksamheten. Lite bulor på vägen mot öppningen av butiken gjorde att det dröjde till slutet av september innan dörrarna till butiken på Bruksgatan 5 officiellt öppnade. Namnet Elly kommer från Camillas mormor som varit hennes förebild och som introducerade henne för mat och tillagning och inte på grund av att någon av delägarna heter Elly, som många tror.

Från idé till beslut på någon minut           
Att kreativiteten och viljan att skapa något unikt finns där hos dem båda det märks tydligt under samtalet. De tvekar inte utan får de nya idéer så kör de. Från idé till beslut på någon minut. Styrkan i att stå på flera ben kommer också på tal, något som redan visat sig vara en viktig parameter under uppstarten mitt under pandemin.

Redan knappt ett år in i verksamheten finns planerna på utveckling redan där. Ryktet säger att det handlar om en ännu större passion så vi lär få anledning att återkomma till de här kreativa och driftiga tjejerna framöver.

Passion för mat och kundservice
Veronica, som är utbildad kock, har alltid gillat att laga mat och experimentera i köket. Musikallinjen blev istället hotell & restauranglinjen.
-Sedan tidig ålder har jag gillat att göra saker i praktiken, att lära sig under tiden jag gör saker och så är det när man lagar mat. Jag har jobbat inom service sedan 14 års ålder och tycker det är kul att jobba med service, att få träffa både nya kunder och stammisar som man bygger en relation med. Att kunna ge bra service är roligt, säger Veronica Jernberg.

Även Camilla började med service i tidig ålder och upptäckte att det var lätt att sälja så länge du har rätt inställning. Båda är väldigt sociala och menar att det gör det lättare att ta det där extra steget och våga bjuda på sig själv. Båda vill att kunderna ska känna sig välkomna och sedda i butiken och att mötas av värmen och en personlig känsla. De gläds varje gång de ser att kunderna lämnar butiken med ett leende.

Sortimentet i fokus
Kvalitet genomsyrar hela sortimentet på Ellys ost & delikatesser och båda vill kunna stå bakom allt de väljer. De testar allt och det måste falla dem i smaken. De vill inte sälja något de inte själva tycker är gott eller tror på. Ellys satsar gärna på unika produkter för att sticka ut och det är också något de tänker på när de väljer leverantörer. De vill vara exklusiva och unika med de produkter de har i sitt sortiment.
-Via vårt nätverk som byggts upp under många år får vi också kontakt med nya leverantörer så sortimentet utvecklas hela tiden, utvecklar Camilla.
Bredden av kunder utvecklar också sortimentet. De har t ex veganska ostar och glutenfria alternativ att erbjuda.

Nästa steg för Ellys
Under våren har de skaffat en pizzaugn och bakar gourmetpizzor och under sommaren erbjuder de en beachmeny för leverans till de som tillbringar dagen på stranden. De vill gärna komma igång med ostprovningarna fysiskt igen och gärna ute hos företag. Under pandemin har provningarna fått ske digitalt men båda längtar efter att få träffa kunderna på plats i butiken eller ute hos kunderna vid event.

Planen är inte att stanna med lilla Ellys, utan när de är mogna tar de nästa steg.

Rådgivning via NyföretagarCentrum
Innan uppstarten vände sig Camilla till NyföretagarCentrum och det blev Ann-Sofie Frey som blev rådgivare.
-Redan från start tänkte Camilla på hela konceptet med en butiksdel och en lite mindre servering för lättare luncher. Det var inget som hon ville smyga igång utan hon hade en idé som var väldigt komplett.
Tankarna på en anställd blev en delägareredan från start, nämligen Veronica med stor kompetens inom catering och som bidrog till ytterligare ett ben i företaget.

Ann-Sofie belyser att de hade modet som entreprenörer behöver ha.
-Man måste våga ta steg utan att ha total trygghet i det man gör. Ellys ost & delikatesser har haft en fenomenal start, de har gjort sig så synliga och varit jätteduktiga på att marknadsföra sig. Med den drivkraften, energin och en tydlig bild av vad man vill åstadkomma personifierar det entreprenörskapet. Det är verkligen en kul och spännande butik att besöka, avslutar Ann-Sofie.

Om Ellys
Ellys ost & delikatesser är en butik som har det där lilla extra. Här finns något för alla. I den lilla butiken på Bruksgatan hittar du allt från vällagrade ostar till veganska ostar, charkuterier från utvalda producenter med rätt kriterier gällande djurförhållande och EKO, catering, luncher och alla tänkbara tillbehör. Allt är valt med hjärta och själ av Camilla och Veronica. Det är Camilla som de flesta möter i butiken framme vid delikatessdisken. Veronica är huvudansvarig för köket med all catering och matlagning. Båda har en passion för god mat av god kvalitet och kundservice av högsta klass som gör att de kompletterar varandra perfekt. 
www.ellysost.se

Sidan uppdaterades 2022-03-08