Hem
Rådgivare Helena Ring

Kvalitetssäkra starten med en rådgivare från NyföretagarCentrum 

Helena Ring är en av rådgivarna du möter när du vänder dig till NyföretagarCentrum. I samband med pandemin vände sig Helena till Framtidscoachen för att få hjälp att sätta vägen framåt då branschen hon drev företag i helt avstannade. 

-När jag berättade vad jag brann för och när jag trivs som bäst, så kunde vi tillsammans se att min väg framåt borde vara att arbeta i en verksamhet som stöttar företagare. När jag sedan fick frågan om att bli rådgivare på Nyföretagarcentrum var det lätt att tacka ja till uppdraget, berättar Helena Ring. Jag känner att jag har mycket att ge till de som är i starten av sin företagsresa. I starten behöver man ofta en sådan boost som det innebär att ta hjälp. Det är mycket att lära, ha koll på och sätta sig in i. Tar man då ett rådgivningsmöte med oss sparar man faktiskt mycket tid och starten får liksom en helt annan fart. Många ger oss just den feedbacken, vilket gör oss stolta! De säger just det att det är givande, att man får så relevant och rak information men också hjälp att sätta processen framåt. Man uppskattar så klart även att vi kopplar ihop klienter med våra nätverkskontakter när vi ser att det finns synergieffekter och möjligheter till ett utbyte mellan två personer eller företag.  

Många blivande entreprenörer är oroliga för att de missar något i starten eller för att göra fel gentemot myndigheter. För många av klienterna är det väldigt skönt att få den här checklistan av rådgivarna så att man kan bocka av att man gjort det man ska och genom det känna att någon kvalitetssäkrar starten.  

Innan Helena blev företagare arbetade hon många år i en större offentlig verksamhet med verksamhetsstyrning och utveckling. Därigenom har hon en bra erfarenhet av utvecklingsprocesser men även hur en offentligt styrd organisation och upphandlingar fungerar. Den erfarenheten har visat sig värdefull i rollen som rådgivare eftersom många företag har en del kontakter med just myndigheter. 
 
Helena startade sedan företag och drev verksamhet inom olika branscher, men valde att lägga huvudfokus på arbetet som bröllopskoordinator och mässarrangör. När pandemin kom fick hon uppleva hur event efter event avbokades och bröllop flyttades fram, med följden att hon behövde korttidspermittera sig själv och fick uppleva det som många företagare i pandemitiderna fick vara med om. 

Helena har även tillsammans med två andra entreprenörer startat ett affärsnätverk i Ängelholm med många egenföretagare som medlemmar. Det har gett ett värdefullt kontaktnät inom en rad olika branscher i nordvästra Skåne, som också är viktigt för rådgivarrollen som kräver en lokal förankring. 

Helena har också helt nyligen fått uppdraget på Ängelholms Näringsliv som centrumutvecklare. NyföretagarCentrum och Ängelholms Näringsliv har ett starkt samarbete sedan många år tillbaka och möjligheten att kombinera de här två uppdragen kommer att ge riktigt bra synergieffekter. 

Vikten av samarbete 
Helenas erfarenhet är att många entreprenörer har bra fokus på målgruppen, kunderna och hur man ska nå dem men missar att tänka på att ett samarbete med en annan verksamhet också kan ge kunder. Just att lyfta sitt företag genom samarbeten med andra verksamheter och egenföretagare tror Helena mycket på. Det är inte alltid man tänker så i början. Man tänker att man ska nå kunden, men vägen till kunden är kanske via ett samarbete.  

Fyll på med energi i ditt företagande 
Vi är alla olika som företagare och vi dräneras av och får energi av olika saker. Där menar Helena att det är viktigt att få energi som entreprenör och företagare så att du och verksamheten håller under många år framöver. Att driva företag kräver väldigt mycket tid, det sliter på ekonomi, det kan slita på relationer osv. Företaget får inte bli hela ditt liv utan det är viktigt att faktiskt kunna återhämta sig. Vissa trivs med träning, andra med att vila eller vara hemma med familjen. Det viktiga är att man återhämtar sig på det sättet man mår bra av. Det är även viktigt att få inspiration, energi och påfyllning som företagare och många gånger kan man få det från någon annan entreprenör, någon erfaren eller i samma situation som du – som en företagarkompis.  

-För ofta är det så för många som startar företag; att man har mycket energi och stora idéer som bara måste få komma ut, eller som Helena säger: vi kan inte stänga in oss och bara sitta och bokföra, hålla koll på regler och moms utan den här energin måste få vara med hela tiden. Det är den som är så inspirerande och som väcker nya idéer som gör att ditt företag kan ta fler steg i nya riktningar. Helena uppmanar entreprenörer att leta och söka efter ett bollplank och försöka hitta en person där du kan få utlopp för dina idéer och kan vara kreativ. NyföretagarCentrum kan t ex erbjuda mentorsprogrammet som kan vara en bra väg för många. 

Uppmaningen från Helena till blivande företagare är att boka rådgivning och inför mötet gärna jobba med affärsplanen i stora drag. Jobba igenom och svara på de frågor som finns i den så långt det är möjligt och ställ sedan frågor vid rådgivningen så hjälper din rådgivare dig genom din affärsplan. Ett första steg är annars att delta på någon av de informationskvällar som NyföretagarCentrum håller på olika orter. Det kostar inget mer än din tid och brukar vara uppskattat. Efter det kan du boka din personliga rådgivning.  

Välkommen till NyföretagarCentrums rådgivare

Sidan uppdaterades 2022-02-21