Hem
Eva-Brundin-Tergent

Som partner blir man glad om det etableras framgångsrika företag i stan 

Tergent, som drivs av Tom och Eva Brundin, har varit partner till NyföretagarCentrum i ungefär 5 år och Eva har dessutom varit mentor under lika lång tid. Både Eva och Tom har lång erfarenhet som entreprenörer och båda har startat upp ett antal företag genom åren. Vi är såklart nyfikna på deras engagemang som partner till NyföretagarCentrum. 

-Vi är själva entreprenörer och det är väldigt kul med folk som har drivkraft och idéer. Allt nytt som händer och drivs framåt är kul. Vi är båda nyfikna och drivs av att tänka nytt och finnas i kreativa miljöer. Det innebär att vi investerar i en del startups och onoterade bolag och tycker det är kul att se helheten; människan bakom idén, själva affärsidén, marknaden, vilka steg man tar och hur man väljer att arbeta framåt – och vilken hjälp behöver man då.  Har vi möjlighet att hjälpa så gör vi jättegärna det. Det är grunden till varför vi gick med i NyföretagarCentrum, förklarar Eva Brundin, styrelseordförande och delägare i Tergent. 

Även om inte något affärssamarbete är sprunget direkt som ett resultat av partnerskapet är ändå tillgången till det lokala nätverket som NyföretagarCentrum erbjuder till viss del anledningen till Tergents engagemang.  

-I andra nätverkssammanhang känns det väldigt bra att kunna säga att vi är partners till NyföretagarCentrum. Flera av våra vänner och affärsrelationer är engagerade i NyföretagarCentrum så det kändes naturligt för oss att gå med som partners, berättar Eva. 

Eva pratar om det faktum att vi har NyföretagarCentrum som aktivt syns på mässor, i andra nätverk i regionen och med mentorsprogrammet måste göra att de som startar bolag ser att det finns hjälp och möjligheter. Att det ger en skjuts att våga om det är tydligt att det finns någonstans att gå för stöd.  

Som partner bidrar du till att vår del av landet utvecklas 

Eva tycker att partnerskapet är ett väldigt bra sätt att få vår del av landet att både växa och bli ännu mer attraktiv för nya företagare, men också för att behålla det vi redan har.  

-Vi har sett en hel del flykt av bolag ner till Malmö, som varit väldigt duktiga på att connecta sig med Köpenhamn, och på sätt fått tyngdpunkten i södra Sverige dit. Vi vill inte förlora företag i Helsingborg, vi vill att både forskningsintensiva och andra typer av företag ska etablera sig och stanna kvar här. Det blir mer drag i stan, det händer mer runt omkring och det blir intressanta människor som kommer hit. Det är ett stort argument för ett partnerskap med NyföretagarCentrum, slår Eva fast. 

Ge andra möjligheten på hemmaplan 

Ett annat argument är att man som partner hjälper det lokala näringslivet genom att hjälpa företagare där man själv befinner sig och se till att ge möjligheterna på hemmaplan. 

Genom stödet från NyföretagarCentrum menar Eva att människor med en idé generellt ska ha möjlighet att prova den. Sen om den inte håller har man i alla fall haft möjlighet att testa den och få med sig lärdomar som kan komma till nytta i ett annat sammanhang. 

Under samtalet glider vi in på Evas engagemang som mentor och att det i mångt och mycket handlar om att ge andra möjligheten genom att guida dem från A till B.  

-Man lär sig väldigt mycket på att vara mentor och det ger mycket tillbaka, förklarar Eva sitt engagemang i NyföretagarCentrums mentorsprogram. 

Tro på dig själv och din affärsidé hela vägen 

Till blivande entreprenörer skickar Eva med några goda råd. 

  1. Det är väldigt viktigt att tänka igenom om det finns en riktig faktisk och verklig marknad för min idé eller om det bara är något jag hoppas på.  
  1. Kommer jag fram till att det finns en marknad, gäller det att göra läxan för hur jag ska ta mig dit.  
  1. Det finns inga genvägar. Gå igenom och se så att affärsidén håller, vad är det för pengar som behövs, vilken kompetens behövs, vad är det jag bidrar med och hur ska jag få till den andra kompetensen som jag inte kan ha själv.  
  1. Hur tar jag hjälp på bästa sätt?  
  1. Ta absolut hjälp!  
  1. Tror man på sin idé måste man våga, det är bara att kliva på.  
  1. Lyssna gärna på råd men vänta inte på att någon annan ska komma och säga att du är duktig. 
  1. Ta hjälp av en mentor! Någon man kan ringa och ställa frågor till vid behov och få hjälp på vägen. Mentorskap i sig är en fantastisk idé och en tillgång både för etablerade och unga, anställda eller entreprenör. 

Fakta Tergent 
Tergent utvecklar produkter för villa- och trädgårdsägare, fastighetsskötare, lantbrukare och grönyteproffs. Ex produkter inom gödning, ogräsbekämpning, ohyra och rengöring. Verksamheten började med några produkter till främst lantbruket men det såldes även produkter till grönytor, idrottsanläggningar och en del konsumentprodukter. Det är inom det senare segmentet den största utvecklingen skett de senaste 15 åren. Utveckling av nya produkter och recept sker hos Tergent men man har ingen egen tillverkning. Försäljningen sker genom distributionskanaler, främst i Sverige men även i Finland och Norge. 

Besök gärna Tergents hemsida.

Sidan uppdaterades 2022-02-21