Hem

NyföretagarCentrum Umeå satsar extra på kvinnor och personer med utländsk bakgrund

I en ny satsning, som stöds av Umeå kommun, satsar nu NyföretagarCentrum Umeå extra på kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Målet är att hjälpa fler att starta företag.
– Vi stöttar med bland annat nyföretagarrådgivning och nätverk – allt som är viktigt för en blivande företagare. Precis som med all vår rådgivning är detta helt kostnadsfritt, säger Ulrika Cassel, ordförande i NyföretagarCentrum Umeå.

Genom en utökad satsning på rådgivning till kvinnor och personer med utländsk bakgrund vill NyföretagarCentrum Umeå alltså skapa förutsättningar för fler personer att starta eget företag.

– Vi ska erbjuda rådgivning till nya och blivande företagare utifrån ett upplägg där företagaren ges möjlighet att få hjälp och stöttning av rådgivare under tre designade rådgivningsmöten, vilka anpassas utifrån företagens önskemål och behov, säger Ulrika Cassel.

På rådgivningsträffarna kommer rådgivaren och den blivande företagaren exempelvis att samtala kring frågor som rör val av företagsform, affärsplan och budget, försäljning och kundvärde samt nätverk i form av samarbetspartners och företagsstödjande organisationer.

Läs mer här.

Välkomna på vårträff och årsstämma den 15 maj!

Det har varit ett framgångsrikt år för NyföretagarCentrum Umeå med många genomförda rådgivningar och startade företag.

Ett stort tack till våra samarbetspartners, vårt nätverk och styrelsen som hjälpt oss under 2023.

Tack vare vårt samarbetsavtal med Nordmalings kommun – och stöttning från Stiftelsen Navet – har vi även kunnat erbjuda rådgivning till blivande företagare i Nordmaling med omnejd.

NyföretagarCentrum Umeå vill tacka er alla som har hjälpt oss under året och bjuder in till vårträff och årsstämma den 15 maj 2024 på Great Hub City, Kungsgatan 63 D. Vi inleder klockan 18.00 med spännande mat och dryck. Därefter får vi träffa entreprenören Ismatullah Husseini, Umeågalans vinnare 2022 i kategorin Årets unga företagare. Han kom till Sverige från Afghanistan som flykting 2011 och har därefter startat bolaget bakom Fixiphone med Umeå som bas. Företagsresan omfattar i dag även fastigheter.

Bakom pedagogboxen står Linda Lundman och Maria Isaksson. De såg förskolans behov av utbildningsmaterial och påbörjade sin resa mot start av företag. Efter rådgivning och mentorprogram hos NyföretagarCentrum Umeå har de nu antagits till Creative, ett affärsutvecklingsprogram för entreprenörer inom de kreativa och kulturella branscherna. Vi får lyssna till Marias och Lindas inspirerande resa.

Vi kommer även att få möta Anita Prins, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen och hennes kollega, arbetsförmedlaren Ida Selling Falk. De kommer att informera om stöd vid start av näringsverksamhet, i korthet starta eget-stöd till blivande företagare.

Årsstämman startar cirka klockan 19.30. Handlingar till stämman finns tillgängliga att beställa av verksamhetsledaren Brita Natanaelsson, via e-post brita.natanaelsson@icloud.com.

Anmälan till vårträff och årsstämma görs senast måndag den 29 april, till brita.natanaelsson@icloud.com. Ange då gärna om du vill ha specialkost.

Se kallelsen till årsstämman samt förslag till dagordningen här.

Finalisterna i Årets unga företagare till Umeågalan är utsedda

NyföretagarCentrum i Umeå är stolta medarrangörer till priskategorin Årets unga företagare på Umeågalan. Fredagen den 19 januari utsågs finalisterna vid ett event på P5. Finalisterna i Årets unga företagare är:

Yahya Alahmad, FS Städ
Med drivkraft att genom sitt entreprenörskap hjälpa fler att inkluderas i samhället, skapar entreprenören en positiv utveckling för branschen och för Umeå. Företagaren är en förebild och har en stor yrkesstolthet som utmärker entreprenörsresan samt förmågan att ta hjälp av andra. Vi tror starkt på hans potential! Genom sitt mod, sina ambitioner och sitt outtröttliga engagemang har Yahya Alahmad alla möjligheter i sina händer.

Tina Jonsson, ASM Event
Genom sin imponerande försäljning har hon snabbt etablerat sig. En av nyckelfaktorerna till framgången är företagarens förmåga att skapa nöjda kunder. Med kundens behov i fokus och genom att leverera enastående service har hon skapat en lojal kundkrets. Med en osviklig energi tar hon nu nästa steg och utökar sin verksamhet i Umeå. Det finns helt enkelt inga hinder för hur långt hon kan gå.

Axel Ljudén och Albin Nyström, Ecotype
Axel och Albin har visat exceptionell förmåga att förverkliga sin vision med företaget Ecotype. Genom ett starkt tillväxtfokus och att kontinuerligt sträva efter att erbjuda innovativa lösningar, bidrar Ecotype till att förnya skogsbranschen. De är förebilder för andra som vill följa sina drömmar och starta egna företag redan under studietiden. Med ett fortsatt växande team ser vi potential för att skapa en lönsam verksamhet som främjar Umeås näringsliv.

Läs mer om alla finalister och motiveringar här.   

Lyckat företagsevent på Great Hub

Den 30 november arrangerade NyföretagarCentrum Umeå ett företagsevent på Great Hub City. Närmare 50 personer kom, varav hälften var blivande företagare. Bland annat fick vi lyssna på Peter Öystilä från Umeå Näringsliv, Alexander Asplund från Aspia och Frida Mejander Vängbo och Camilla Lind från Heinestams Bolagstjänst. Tack alla för ett mycket lyckat event!

Kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta eget företag

NyföretagarCentrum Umeå fokuserar på att hjälpa och stödja blivande företagare.

Tack vare vårt nätverk av samarbetspartners kan vi erbjuda kostnadsfri rådgivning till dig som vill starta ett eget företag.

Vi har erfarna rådgivare som kan hjälpa dig med frågor kring val av företagsform, affärsplan, budget, finansiering och bokföring samt med andra funderingar som rör ditt företagande.

Om du vill så kan du förbereda dig innan du kommer till rådgivningen. Tänk gärna igenom frågeställningar såsom

• Varför vill du starta företag?
• Hur ser din affärsidé ut?
• Vilka är dina kunder?
• Finns det konkurrenter på marknaden?
• Har du nätverk/kontakter som kan hjälpa dig?
• Vad behöver du för att starta upp eget företag?

Välkommen att boka tid för rådgivning här!

Välkommen på en kväll om entreprenörskap!

Den 30 november klockan 18.00–20.30 2023 bjuder vi in till en kväll om entreprenörskap och blivande företagare på Great Hub City på Kungsgatan 63D.

Kvällen inleds med mingelmat och dryck och det finns goda möjligheter att knyta nya kontakter. Därefter får vi ta del av korta presentationer på temat hjälp och stöttning till blivande företagare.

  • Peter Öystilä, Umeå Näringsliv, presenterar kommunens innovations- och affärsstöd för entreprenörer.
  • Alexander Nickull, Aspia, introducerar Aspia Go, appen för dig som är småföretagare.
  • Frida Melander Vängbo och Camilla Lind, Heinestams Bolagstjänst, informerar om hur du enkelt och smidigt registrerar ditt nya bolag.
  • Marcus Stenlund, SMÅA, visar vad du bör tänka på när det gäller försäkringar.
  • Carola Lindmark, SEB, berättar hur du gör för att bli företagskund i SEB.
  • Alf G Nyberg, Juristkonsult i Norr, ger råd och tips utifrån en juridisk synvinkel

Välkommen! Anmäl dig senast den 20 november till brita.natanaelsson@icloud.com.

 

Nu öppnar nomineringen till Umeågalan – alla jurygrupper är klara

Nu har arbetet med Umeågalan dragit igång på allvar. Alla elva jurygrupper är klara och söndagen den 1 oktober öppnar nomineringen, där Umeåborna får skicka in vilka företag eller företagare de vill ska stå som finalister i respektive priskategori.
– Det är många spännande nyheter på årets gala, men det får vi återkomma till. Just nu är det fullt fokus på att ta fram tre finalister till varje priskategori och där behöver vi Umeåbornas hjälp. Tänk brett, tänk kreativt, tänk nytt! Vilka vill du se på scenen på Umeågalan? säger Peter Juneblad, näringslivsdirektör i Umeå kommun.
77 personer i och omkring Umeås näringsliv ska stå för det viktiga juryarbetet.

NyföretagarCentrum är medarrangör i priskategorin Årets unga företagare.

Läs mer här!

 

Lyckad årsstämma på Great Hub

Det har varit ett spännande år fyllt av utmaningar för NyföretagarCentrum Umeå, med många genomförda rådgivningar och startade företag i Umeå. Den 23 maj arrangerades en välbesökt vårstämma och vårträff. Deltog gjorde bland annat Maria Östensson, ägare till Östensson Design Studio och tillika företagets konstnärliga ledare, som berättade om sin företagsresa. Bolaget grundades 2017 och är en internationell inredningsarkitektbyrå med säte i Sverige. Även företagaren Linn Eckeskog berättade om sitt företag. Hon är lektor i strategisk kommunikation och hjälper organisationer att bygga starkare organisationskulturer. Linn är ägare till företaget Linn Eckeskog.

– Det var mycket inspirerande och spännande att få höra dem berätta om sina respektive företagsresor, säger Brita Natanaelsson, verksamhetsledare.

Under kvällen tackades Jan Sundman av efter 13 år på ordförandeposten – och Ulrika Cassel valdes som ny ordförande.

Experterna tipsar – så lyckas du med ditt företag

– Ha en vision och tålamod – och se till att ha kul.

Det säger Moni Lundström, diplomerad rådgivare på NyföretagarCentrum Umeå. Hon tipsar alla med en affärsidé att boka rådgivning på Nyföretagarcentrum.

– Det är helt kostnadsfritt – och dessutom är allt konfidentiellt. Vi ser fram emot att få träffa dig.

NyföretagarCentrum sitter på Great Hub i Utopia, mitt i centrala Umeå. Hit kan alla som har en affärsidé och funderar på att starta eget komma för att få kostnadsfri rådgivning.

– Alla är välkomna, men det är bra om man har med sig en vision – en affärsidé – samt att man har funderat på hur strategin ser ut framåt. Utifrån det formar vi en handlingsplan, säger Moni Lundström.

Läs hela artikeln här.

Välkomna på vårträff och årsstämma!

Till samarbetspartners, styrelseledamöter, revisorer och valberedning:

Välkomna på vårträff och årsstämma!

Tid: Tisdag den 23 maj 2023 klockan 18.00–ca 20.30
Plats: Great Hub City, Kungsgatan 63 D

Vi bjuder på en fantastisk tallrik med kallskuret och bröd från Facit Bar samt dryck till detta.

Därefter får vi träffa Maria Östensson, ägare till företaget Östensson Design Studio, och Linn Eckeskog, ägare till företaget Linn Eckeskog.

Läs mer här.

Almi och NyföretagarCentrum Umeå har utsett Årets mentorer i Västerbotten

Andreas Åström och Ludwig Stendahl har utsetts till Årets Mentorer i Västerbotten. Det skedde vid en ceremoni på Länsresidenset i Umeå under onsdagen den 19 oktober och prisutdelare var landshövding Helene Hellmark Knutsson.

– Andreas har funnits som bollplank och stöd i Noor Digitals tillväxtfas senaste
året, berättar Andreas adept Johan Jonsson.

– Alla borde få en Ludwig till sin hjälp vid start av företag, summerar Ludwigs adept Maria Östensson sitt mentorår.

Läs mer här.

Nytt i höst: Tre nya rådgivare i Umeå

Under hösten får NyföretagarCentrum Umeå tre nya rådgivare – Brita Natanaelsson, Jan Casselryd och Moni Lundström.

– Jag brinner för att göra skillnad, att stötta och utveckla. Det här ska bli så roligt, säger Moni Lundström.

Läs mer om de nya rådgivarna här.

Lyckad vårträff i Umeå

Tisdagen den 3 maj arrangerade NyföretagarCentrum Umeå en vårträff med tillhörande årsstämma på Great Hub. På plats fanns ett tjugotal personer, däribland rådgivare och partners, samt två föredragshållare.

– Det blev väldigt lyckat, säger verksamhetsledaren Brita Natanaelsson.

Alla deltagarna hälsades välkomna med en skål av Jan Sundman, ordförande i NyföretagarCentrum Umeå. Därpå följde middag och trevligt mingel samt föredrag.

Förste talare var Thomas Bandling, koncernchef och vd på MANA Projektbyrå, som bildades 2017 och erbjuder konsulttjänster och helhetslösningar inom bygg och fastighet. Efter att ha jobbat många år i branschen blev Thomas sugen på att starta eget och han tog kontakt med NyföretagarCentrum för rådgivning.

Läs mer om vårträffen och föredragen här.

Årets unga företagare Umeågalan

Medarrangör på Umeågalan

NyföretagarCentrum Umeå är stolta medarrangörer till Umeågalans fina pris Årets unga företagare.

– Motgångar är utmanande, men absolut mest lärorika. Det är utveckling som motiverar mig mest; att bli bättre, snabbare, få ökad kundnöjdhet, effektivare arbetssätt, medarbetare som kan utvecklas personligen och så vidare. Det är lätt att ta andras råd och åsikter på för stort allvar, det är viktigt att lyssna på andra men att alltid tänka själv, säger Frida Dorsch som är finalist i priskategorin tillsammans med Gabriella Persson på Vakona och Ismatullah Husseini på Fixphone.

Här kan du läsa mer om finalisterna och priskategorin!

“Min företagsresa har gått fem gånger snabbare”

Att ha ett bollplank som företagare är mycket värt. Mirjam Hopstadius är extra lycklig – hon har två mentorer genom Almi.

– De är som handplockade diamanter som vill lyfta andra tack vare sina egna erfarenheter i livet och som människor.

När Mirjam Hopstadius med familj flyttade till Umeå för tre år sedan när maken fick en drömtjänst inom Polismyndigheten trodde Mirjam, också med chefserfarenhet inom polisen, att det skulle lösa sig med ett nytt chefsjobb i norr.

– Men vilken gubbvärld det var! Inom Polismyndigheten Nord, som täcker halva Sverige, är det bara 13 procent kvinnor i ledande befattningar. Jag sökte en massa tjänster, men kom aldrig vidare, berättar Mirjam.

Hon, med ett rejält driv, kände sig till slut väldigt stukad.

– Jag kände att antingen flyttar vi hem till Stockholm igen eller så hittar jag på något helt annat.

Det blev det senare. Under en sen kväll byggde hon upp en affärsplan och snart var nya företaget i tankarna – Working Dogstadius AB.

>> Läs mer här 

Kom igång med din affärsplan - direkt!

Skapa din kostnadsfria affärsplan online idag! Med en genomarbetad affärsplan har du kommit en bra bit på vägen till eget företag!

 

Här skapar du din affärsplan

Starta eget företag-information

I samarbete med Skatteverket, Umeå kommuns näringslivsservice och ALMI Nord inbjuder vi till Starta eget företag-information. Vi pratar om affärsidéer, finansiering, företagsformer och andra viktiga steg fram till ditt eget företag! Informationen är kostnadsfri. Detta är en bra start innan den individuella rådgivningen för DITT FÖRETAG.

 

Läs mer här

Kurser och utbildningar

Våra e-kurser hjälper dig som vill starta företag. Här kan du lära dig allt ifrån ekonomi och bokföring – till marknadsföring och PR.

Anmäl dig till våra E-kurser här

Notiser

Vår rådgivning

Välkommen att boka tid för kostnadsfri, objektiv och konfidentiell rådgivning. Här kan du läsa mer om våra rådgivningstyper och evenemang.

Läs mer om vår rådgivning >>

Våra rådgivare

Våra rådgivare har nätverk i sina respektive hemorter, en lokal förankring och kan guida dig till näringslivskontakter som du kan ha stor nytta av i ditt blivande affärsliv.

Läs mer om våra rådgivare >>

Mentorskap

Mentor Eget Företag innebär att en nyföretagare kostnadsfritt får tillgång till en mentor, som bidrar med sitt nätverk och erfarenheter. På så sätt får man en bättre företagsstart och möjlighet till lönsamhet och framgång.

Läs mer om vårt mentorskapsprogram >>

Våra samarbetspartners