Hem

Kalendarium

I vårt kalendarium hittar du information om seminarier och aktiviteter som kan vara intressanta för dig som funderar på att starta eller som nyligen har startat företag.

Ibland står vi själva som arrangörer och ibland gör vi det tillsammans med andra aktörer i regionen. Oavsett vilket gör vi detta för att kunna erbjuda dig som nyföretagare kunskap, inspiration, möjlighet till nätverkande och i förlängningen naturligtvis även nya affärer. Du ser på listan när och var aktiviteten äger rum.

Observera att vissa aktiviteter som arrangeras av våra samarbetspartners inte alltid är kostnadsfria att delta i.

Välkommen att delta!


Tillsammans med Länsförsäkringar Östgöta arrangerar vi Steget till Eget Frukost. En minimässa där du som nyföretagare får inspiration, kunskap, nätverk och träffar rådgivare och experter från NyföretagarCentrum, Länsförsäkringar samt från ytterligare några av våra samarbetspartners. De är på plats för att ge dig som ska starta eller som redan driver företag tips och råd för ett framgångsrikt företagande.

De ämnen som är i fokus är inte desamma som i vår seminarieserie Steget till Eget, utan här finns möjlighet att få kunskap om och ställa frågor inom andra områden exempelvis dem som du ser i bubblorna i vår affisch här på sidan.

På plats finns: Almi, AWA, Dataprovider, Länsförsäkringar Östgöta, Motala Revisionsbyrå samt förstås NyföretagarCentrum Västra Östergötland.

 

boka_radgivningboka_kod


LÄR DIG MER OM FÖRETAGANDE

StegetTillEget

Våra kostnadsfria informationsträffar Steget till Eget innefattar från och med i år fem steg och vi rekommenderar att du går på samtliga. Samtliga Steget till Eget ger dig mycket av den information som vi på NyföretagarCentrum vet att du som ny företagare har nytta av att känna till i din företagarroll. Dessutom har du naturligtvis möjlighet att ställa frågor och du utöka ditt nätverk!

Vi bjuder på fika.

StegetTillEget-1

På vår nätverksträff Stegen till Eget 1 träffar du NyföretagarCentrum men också Skatteverket som informerar om skatter, moms mm. ALMI informerar om sin verksamhet och hur de kan hjälpa dig som nyföretagare.

Du får också information om näringslivsfrågor i de kommuner som ingår i vårt verksamhetsområde. Kvällens värdföretag Swedbank presenterar sig och sin verksamhet och ger dig värdefulla tips och information om vad de kan hjälpa dig med.

När och var: 191023 – Swedbank, Repslagaregatan 4B, Motala.
Tid: 17.30 – ca 20.00.

StegetTillEget-2

Som företagare måste du ha kunskap om och koll på ditt företags ekonomi. På Stegen till Eget 2 har du möjlighet att få mer information och kunskap inom detta område.

Tillsammans med vår samarbetspartner inom revision och bokföring går vi bl a igenom:

• Affärsplan och budget – dina viktigaste dokument.

• Hur ska jag sköta min bokföring?

• Vi lär oss skilja på resultat & balans.

När och var: 191029 – NyföretagarCentrum Västra Östergötland, Coffice, Drottninggatan 50, Motala.
Tid: 17.30 – ca 20.00.

StegetTillEget-3

Bolagsform, styrelseprotokoll, aktiebrev, bolagsstämma, aktieägaravtal, kundavtal, leverantörsavtal, standardavtal, allmänna villkor, hyresavtal, försäkringar, affärsmodeller, anställningsformer, anställningsavtal, sekretessavtal… 

Tycker du som företagare att det är mycket att hålla koll på?

Tillsammans med vår samarbetspartner Advokatfirman Delphi behandlar vi några av de vanligaste frågorna och situationerna du som företagare ställs inför och behöver ha koll på. På Steget till Eget 3 rätar vi ut några frågetecken och skapar förståelse för att när juridiken tillämpas på rätt sätt är den ett verktyg som skapar goda förutsättningarna för företagets lönsamma tillväxt. Dessutom får du information från kommunen om vad du behöver tänka på när det gäller t ex tillstånd och regler för näringsverksamhet.

När och var: 191102 – NyföretagarCentrum Västra Östergötland, Coffice, Drottninggatan 50, Motala.
Tid: 17.30 – ca 20.00.

StegetTillEget-4

Marknadsföring är temat för Steget till Eget 4. På kursen får du tips om hur du planerar och genomför ditt företags marknadsföring med målet att få fler kunder och nya affärer.

När och var: 191112 – NyföretagarCentrum Västra Östergötland, Coffice, Drottninggatan 50, Motala
Tid: 17.30 – ca 20.00

Funktionell IT är temat för Steget till Eget 5.

Under kvällen lyssnar du till vår samarbetspartner Dataprovider som ger dig grundläggande information och kunskap inom ett antal utvalda områden bl a:

Utrustning, mjukvara, abonnemang, tjänster och hur du skaffar dessa på ett förmånligt sätt.

– Finns det gratisvarianter som fungerar lika bra som köpta lösningar?

– Säkerhet och eSkydd.

– Internetmarknadsföring, hemsida, sociala medier.

När och var: 191119 – NyföretagarCentrum Västra Östergötland, Coffice, Drottninggatan 50, Motala.
Tid: 17.30 – ca 20.00.


Driva företag i Sverige

Starta eget-kurs på lätt svenska för invandrare

Har du varit företagare i ditt hemland? Har du en genomtänkt affärsidé? Vi lär dig grunderna i hur du driver företag i Sverige.

Du som vill vara med ska:

 • Förstå lätt svenska
 • Ha en affärsidé

Du får lära dig mer om:

 • Bolagsformer
 • Skatter
 • Ansvaret som din egen arbetsgivare
 • Tillstånd och lagar
 • Finansiering

Kursen omfattar sex seminarier vilka genomförs dagtid, en dag per vecka, fem timmar per dag klockan 9-15 under sex veckor, totalt 30 timmar. Du bör gå hela kursen men det finns möjlighet att anmäla sig till enskilda seminarietillfällen. Det kostar ingenting att vara med och du kan ansöka om att vara med.

Målet med utbildningen är fördjupad kunskap om hur det funkar att driva företag i Sverige. För att få den kunskap du behöver rekommenderar vi att du deltar i samtliga sex seminarietillfällen:

1. Att driva företag i Sverige

 • Hur funkar det i Sverige?
 • Skatter och moms.
 • Lagar och tillstånd.
 • Bolagsformer och företagsregistrering.

2. Affärsplanen – ditt viktigaste dokument

 • Att bygga en affärsidé
 • Alla rubriker för en komplett affärsplan

3. Ekonomi & Finansiering

 • Budgetering
 • Bokföring och redovisning
 • Hur kan jag låna pengar?
 • Vad behöver jag innan jag kontaktar banken eller Almi om ett lån?

4. Juridik & avtal

 • Avtal
 • Köp
 • Fordringsrätt

5. Ansvaret som arbetsgivare och egen företagare

 • Arbetsgivaravgifter/egenavgift – historik
 • Försäkringsskydd för dig och ditt företag
 • Trygghet och sparande
 • Vad gäller för dig som arbetar i ett aktiebolag du äger?
 • Vad gäller för regler om jag vill anställa någon i min enskilda firma?

6. Marknadsföring & sälj

 • Entreprenörskap – där framgången finns i ditt huvud
 • Vilka är dina styrkor och svagheter?
 • Planerad marknadsföring
 • Vad behöver jag tänka på när jag ska sälja?

Under kursen kommer du också få träffa en eller flera förebilder i form av en lokal företagare med invandrarbakgrund som berättar om sina erfarenheter att starta och driva företag i Sverige. Kursen ger dig också möjlighet till nätverk och nätverkande.

Antagning sker löpande och nästa kurs startar den 4 mars i Linköping. Kurstillfällen följande dagar klockan 9-15: 4/3, 11/3, 18/3, 25/3 samt 1/4. Ytterligare en kursdag tillkommer och vi återkommer om datum och tid. Kursledare för denna kurs är Sam Issa som du når på mailadress sam.issa@nyforetagarcentrum.se

Är du intresserad av att delta bör du omgående skicka in din ansökan antingen via mail eller via post till oss. 

Övriga planerade kurstider 2019: 

 • Vecka 18-23 i Norrköping
 • Vecka 35-40
 • Vecka 41-46

När du fyllt i ansökan postar eller mailar du den till:

NyföretagarCentrum Västra Östergötland
Drottninggatan 50
591 27 Motala

Mail: vastraostergotland@nyforetagarcentrum.se

Mer information samt ansökan hittar du här »

Välkommen!


ung_eget_2016

Våra nätverksträffar på temat Ung & Eget vänder sig till dig som är 18 -35 år och som står inför att starta eget eller som redan driver eget företag i någon av våra fem kommuner inom Västra Östergötland.

På våra nätverksträffar träffar du andra unga företagare som alla är intresserade av att få inspiration, utbyta erfarenheter och att nätverka.

Av oss på NyföretagarCentrum kan du få råd, tips och naturligtvis även nätverkskontakter. Dessutom har du som är intresserad möjlighet att söka till vårt mentorprogram.

Är du intresserad? Hör av dig till oss på vastraostergotland@nyforetagarcentrum.se och anmäl ditt intresse.

Välkommen med din intresseanmälan!


SKV_RGB_li

När du kommit igång med ditt företag kan du med fördel gå på Skatteverkets informationsträffar om skatter. Här får du mer kunskap om t ex moms, import/export och tips inför bokslut och deklaration. Vissa träffar arrangeras här i Västra Östergötland medan andra ges i t ex Linköping och Norrköping. Mer information hittar du vi länken ovan där du också anmäler dig till träffarna.


Sidan uppdaterades 2019-07-29

Våra samarbetspartners