Hem

Lokal inspiration

Följ med på inspirerande företagsresor, ta del av tips och råd från företagare till blivande företagare – nu finns allt samlat på en sida som uppdateras löpande.

Intervju: Årets Nyföretagare Ystad 2023 – Terese Karlsson, Tildas Bakeri

Terese Karlsson är tårtkreatören och entreprenören bakom Tildas Bakeri. Nu kan hon titulera sig som årets nyföretagare i Ystads kommun – det stod klart under näringslivsgalan den 26 januari 2024. Vi på NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne har ställt några frågor till Terese (även kallad ”Tilda”).

Hur känns det att vara årets nyföretagare i Ystads kommun?

– Jag är väldigt tacksam, hedrad men samtidigt överraskad över att bli korad som årets nyföretagare. Att starta Tildas Bakeri hade inte kunnat gå utan att min man Frans. Han har alltid funnits till hands, ända sen uppstarten så har han varit mitt bollplank, peppcoach och tuffaste kritikern. Sen har våra söner respekterat mitt val att starta eget, med all tid som det krävs, samt att de till och med har velat jobba med sin morsa i företaget, gör en stolt.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att driva eget innebär att man har friheten ta sina egna beslut, som ibland måste tas snabbt medan andra beslut kan man ge sig tid att fundera på en längre period. Man får använda sig av sin kreativitet och testa sin entreprenörskap.

Vad har du för tips till någon som drömmer om att starta eget?
–Tro på din idé och testa den småskaligt. Var flexibel och var inte rädd att be om hjälp.

Hur kom det sig att du startade eget?
– Efter några år som bak- & frukostansvarig på Hotell Mossbylund hade jag byggt ett intresse och en självsäkerhet att våga satsa på eget. Där fick jag se hur ett företag byggs upp på vilja, entreprenörskap och många idéer.

Vad inspirerar dig till att göra alla innovativa tårtkreationer med olika smaker?
– Jag har alltid gillat att stå i köket och testa olika smakkombinationer. Man får ju inspiration och idéer från sociala medier och tv-program. Vi tycker det är viktigt att använda oss av äkta och fina råvaror, såsom bärpuréer, riktigt smör och färska bär.  Vi bakar allt från grunden och använder oss inte av halvfabrikat, förutom brödet i våra smörgåstårtor. Ny kunder kan komma med frågan om vi bakar allt i Bakeriet, vilket vi stolt kan bekräfta. Man får härliga kommentarer: ”Det smakar att det är gjort på riktigt ”, ” Det är som hembakat men med en annan finess.” Lilla Bakeriet bakar med äkta smör, grädde och kärlek.

Hur ser planen för 2024 ut för Tildas Bakeri?
– Under sommaren 2023 hade vi en mindre uteservering för första gången utanför Tildas. Det fortsätter vi troligtvis med. Vi testade även med popup-trädgårdskafé hemma i vår privata trädgård. Det kändes som att folk vill ha och vågar testa lite nytt och annorlunda. Så förhoppningsvis kan vi erbjuda våra gäster detta under 2024, om alla våra planer faller på plats. 

Intervju: Årets Nyföretagare Simrishamn 2023 – Ida Svensson, Ravlunda Hantverksbageri

Årets ”nybakade” nyföretagare i Simrishamn 2023 heter Ida Svensson. Miljö och mjöl är två viktiga ingredienser för Ravlunda Hantverksbageri som hon driver. Vi på NyföretagarCentrum Sydöstra har några frågor på jäsning till Ida.

Beskedet har precis landat. Att koras till årets nyföretagare i Simrishamns kommun framkallar känslor.

– Det känns superkul! Jag blev först chockad, sedan stolt och rörd. Det är mycket känslor. Jag har världens bästa kunder att tacka. De är otroligt lojala.


Vad är det bästa med att driva eget?

– Att kunna få arbeta fritt, lägga upp dagarna. Kunna åka iväg och träffa mina leverantörer. Träffa andra småföretagare och utbyta tankar och idéer. Att få folk att köra till Ravlunda och köpa bröd året runt är ganska så häftigt!

Ni arbetar lite annorlunda, brödet beställs online och hämtas sedan upp? Hur kom ni fram till den idén?

– Jag kände att jag inte kunde stå i lilla Ravlunda med exempelvis 30 osålda bröd över på en dag. Så att förbeställa kändes helt rätt. Detta gjorde att företaget kunde få en bra start utan svinn, jag kunde planera min arbetstid och att jobba med ett miljötänk är ett måste. Folk uppskattade detta enormt då det samtidigt rådde pandemi (2021) och man skulle inte stå och trängas. 

Vad har du för tips till någon som drömmer om att starta eget?

– Att ta kontakt med NyföretagarCentrum. Det är guld värt att få hjälp och coachning av någon som inte känner dig samt är proffs inom företagande. 

Vad önskar du att du visste om att driva företag innan du startade?

– Jag hade önskat att jag fräschat upp mina kunskaper inom företagsekonomi.  Den kursen jag gick i gymnasiet var svår att minnas sisådär 20 år senare…Det blir lätt så att man väntar med bokföringen till kvällen/natten. Då är det hopplöst att köra fast och man känner sig ganska så uppgiven när man inte får det att stämma.

Den här brödtexten måste fokusera på just bröd när vi har en brödexpert med oss. Hur smakar det perfekta brödet?

– Oj, svår fråga! Men för det första så ska dofta inbjudande. Sedan ska brödet verkligen smaka. Du ska inte direkt känna att du behöver ett pålägg och sen ska det enligt mig ha lite högre sälta. Välgräddat yttre och krämigt inkråm. 

Vilket är ditt favoritpålägg?

– Det måste bli ost!

Av hemsidan att döma verkar du vara en riktig mjölnörd! Hur viktigt är det med mjöl när det kommer till brödbak?

–Det finns så många spännande mjölsorter som vi nu på senare år fått upp ögonen för, så kallade kulturspannmål. Hög proteinhalt men med lite svagare gluten. Fullproppade med vitaminer och mineraler och jag använder de endast i fullkornsform. Antingen malt hos min spannmålsbonde Håkan eller så maler jag själv. Dessa använder jag för att smaksätta mina bröd. Alla har egna egenskaper vilket gör det extra spännande varje gång man sätter degar. Vitt siktat mjöl smakar i princip ingenting. Jag fick kontakt med Håkan Rasmusson från Värpinge som endast odlar kulturgrödor som då är KRAV-märkta. Jag har han att tacka för så mycket. Varje gång får jag lära mig något nytt och vi utbyter mycket tankar och erfarenhet om de olika mjölsorterna. Sedan att jag själv kan köra dit och hämta är underbart. Utan bra mjöl, inget bageri!


Intervju: Sofia Osburn Sarstedt på Årsjö Byskola – en plats för rekreation

Asfaltsvägen upphör och grusvägen tar vid. I pereferin blänker Krageholmssjön och böljande backar försvinner i backspegeln. Efter ett krön tronar Årsjö Byskola upp. NyföretagarCentrum har gett sig ut på en roadtrip till Sofia Osburn Sarstedt som kallar den gamla skolan för kontor och hem där hon bor med sin två- och fyrbenta familj.

Första frågan, vilken plats inspirerar dig mest?
– Årsjö byskola – min kärnverksamhet! Säger Sofia som beskriver valet av plats som ett ställe dit ”världens brus” inte når.
Den gamla skolan ligger längs med Skåneleden och intill Krageholms naturreservat och kan därför även erbjuda återhämtande vandringar. Närområdet och platsen andas återhämtning och rekreation. 


Berätta lite om dig själv och ditt företag!?

–Jag arbetar med hållbar personlig hälsa och företagshälsa – eftersom det är ett och samma liv. Jag arbetar på individ-, grupp- och organisationsnivå – både som teoretiker och praktiker. Det vill säga från enskilda samtal på individnivå, till kursgrupper, skräddarsydda hälsofrämjande paket till företag/organisation samt föredrag och utbildningsprogram inom hållbar hälsa och självledarskap.  

Hur länge har du gjort det du gör?
–Jag har arbetat med personlig utveckling och projektledning i drygt 20 år och av detta kommer en lång har erfarenhet av individarbete, gruppdynamiker och organisation. Min erfarenhet kommer både från offentlig sektor, civilsamhälle samt privata sektorn. Fokus ligger på förändringsprocesser och utveckling inom hållbar hälsa. På grund av utbildningsbakgrunden arbetar jag under sekretess och håller etiken högt och värnar om integriteten. Nischad inom utvecklingsprocesser & lösningsorienterade hälsofrämjandemål på individ, grupp och organisationsnivå. 

Berätta lite kort om din bakgrund och yrkeskarriär? 
– Jag har en lång nationell och internationell arbetslivserfarenhet som bidragit till en dynamisk verktygslåda av metoder och tillvägagångssätt för att nå situationsbaserade lösningar. Följer även forskning och arbetar evidensbaserat. Vi är alla unika och har olika behov, både som privatpersoner och företag. Erfarenheterna är därför en avgörande faktor till att kunna bidra med vägledning med en långsiktig och hållbar förändringsprocess.  

Hur kom det sig att du tog steget till eget? 
–Det var dags! Rätt tid och plats! 

Vad är det bästa med att driva eget?
–Att jag är min egen chef med kreativ frihet och därmed nyttja min fulla potential.

Vilken är den största utmaningen? 
–Att nå ut och få tiden att räcka till allt jag vill göra. Allt har sin tid och det krävs att arbeta strukturerat med delmål och mål.

Vad har du för tips till någon som vill starta eget?
– Ha mod. Tro på dig själv och våga satsa! Bygg nätverk.

Du är en av årets deltagare i mentorprogrammet. Vilka utmaningar vill du ha hjälp med?
– Att nå ut. 

Hur kom det sig att du sökte till mentorprogrammet? 
– Jag blev kontaktad och tillfrågad om jag ville ingå i programmet och såg det som en positiv möjlighet

Vad är det bästa med att vara adept i mentorprogrammet?
– Att ges möjligheten att nå ut och ytterligare kontaktnät.

Vad inspirerar dig som företagare? 
– Alla jag möter och att se människor växa. Att vara min egen chef så kan jag möta det behovet som mina kunder har på bästa sätt utan att vara styrd och därmed kunna nyttja metoder, arbetssätt och verktyg som jag har. Genom att arbeta med både enskilda människor och företag så ger det mig en frihet nytta av hela min arsenal av verktyg, utbildningar, metoder och kunskaper. Mitt arbeta är oerhört varierat, nya möten ställer mig ödmjuk till livet – vi är alla unika och har olika behov. Hållbar utveckling är grunden och inspirationen både i mitt privatliv och även med de metoder jag arbetar utifrån. 



Intervju: Årets nyföretagare 2022 – Tomelilla

Snabbintervju med OA Logistik

”Ooa hela natten”…– det fick Oscar Arwidson och Andreas Östensson på OA Logistik AB skäl att göra. Duon lämnade näringslivsgalan som ”Årets nyföretagare” i Tomelilla 2022. Stort grattis! Vinnarintervjun ser ni ovan.

Motivering OA Logistik AB:

”Årets nyföretagare har med stort mod och målmedvetenhet startat och byggt ett företag med god ekonomi och lönsamhet. Vinnarna har med sin erfarenhet av branschen, sitt driv, viljan att lösa problem, på kort tid skapat ett företag med goda utsikter för framtiden. Kundfokus är en av framgångsfaktorerna – de tvekar inte att ta hjälp av sitt nätverk för att lösa kundens problem. Visionen är att fortsätta växa. Vinnarna är med sitt engagemang och entreprenörskap mycket goda förebilder”

Intervju: Årets nyföretagare 2022 – Ystad

Ola Göransson & Daniel Stridh, grundare av Place2Place – årets nyföretagare i Ystad kommun 2022

Priset för ”Årets nyföretagare i Ystad 2022” tilldelades Place2Place – det stod klart på årets upplaga av Näringslivsgalan. Grundarna Ola Göransson och Daniel Stridh närde en dröm om en cirkulär marknadsplats för återbruk av kontorsmöbler. Drömmen infriades och NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne har varit med på företagsresan. Vi ställde fem frågor till årets nyföretagare:

Klassisk sportfråga! Hur känns det? (Att bli årets nyföretagare…)
– Vi är väldigt hedrade och glada över att vårt arbete uppmärksammas. Stora förändringar kräver mod, – eller galenskap (vi har inte facit på det än). Men tillsammans med våra kollegor, stöttningen från våra familjer och viljan från våra samarbetspartners kommer vi att fortsätta vårt arbete med att utmana traditionella processer med digital innovation för att nå vårt mål – att göra återbrukad inredning till en självklar aktör på marknaden.

Hur har nyföretagarcentrum funnits med på er företagsresa?
– När vi hade kläckt vår idé tog vi kontakt med Lotte Kolare på NyföretagarCentrum i Ystad som agerade som ett bollplank till oss i våra funderingar. Stora frågor för oss som att våga hoppa av den trygga tillvaron som anställda och våga tro på att den idé vi hade skulle bära frukt. Då är det tryggt att ha någon att luta sig emot och som säger det som behövs, inte bara det man vill höra. Sen var det även praktiska saker som registrering av bolag, kontakt med bank etc. vilket var väldigt skönt att få hjälp med.

Vad har ni för tips till någon som drömmer om att starta eget?
– Prata med NyföretagarCentrum, där finns råd att få – både om din affärsidé men även hjälp till allt det där som behövs och måste vara på plats rent praktiskt. Testa din idé mot den marknad du vill attrahera, prata med och berätta om dina idéer för den. Framför allt: prata igenom dina planer med din familj så de står bakom dig på din resa och är beredda på de utmaningar som kan komma. Kroka gärna arm lokalt, men se potentialen som finns runt om i hela landet.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att göra det man tror på, drivas av sina egna idéer och förverkliga dem. Det blir verkligen en spänning och trigger i vardagen då det hela tiden är upp till sig själv – eller teamet om man är flera, att genomföra sin affärsplan. Men viktigast är att finna glädje i det man gör, – att ha kul på jobbet är den största drivkraften.

Vad har ni för planer 2023?
– Först på agendan är att medverka på Stockholm Furniture Fair den 7-11 februari i Stockholm och visa upp vår cirkulära e-handelsplattform som vi utvecklat. Mässan är ledande i norden för Skandinavisk design med upp till 100 000 besökare under veckan. Vi har blivit inbjudna som samarbetspartner och kommer ha en egen monter där för att belysa möbelbranschens arbete mot en mer cirkulär ekonomi före, under och efter mässan 2023. Vi kommer fortsätta att exponera vårt varumärke mot marknaden för kontorsinredning och bygga ut vår kundservice för en smidig och enkel köpresa för företag som tänker hållbart i sina inköp. Sen har vi några nya spännande samarbete som vi kommer att släppa mer info om senare i år, samt nya utvecklingar av tjänster och smarta funktioner på vår plattform. 2023 kommer bli ett spännande år!


Juryns motivering: ”Från en plats till en annan. Att tänka annorlunda i en traditionell bransch kräver sitt mod, vilja att förändra och en stark entreprenöranda. Människan tänker i mångt och mycket analogt. Att erbjuda en tjänst som går från att göra som man alltid gjort, till att göra helt tvärtemot, det kan vara både utmanande och innebära en stor risk. Att våga gå före och visa vägen är något dessa företagare gjort och fortfarande gör varje dag. Med flera tunga avtal på plats finns potential att växa exponentiellt och i takt med att intresset för återbruk på marknaden ökar kraftigt, växlar företaget upp. I sin tur skapar detta förutsättningar för andra verksamheter att vara en del i en hållbar omställning för kommande generationer.”

Priset delas ut av Marknads- och Näringslivsavdelningen i Ystad & NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne


Reportage/Intervjuer:

Freja och Julia Lindskog är mer än bara syskon. De är företagare, kollegor och delar samma ”växande” intresse för trädgård – som nu frodas i handelsträdgårdens nya växthus. Möt syskonduon bakom Systrarna Lindskogs Trädgård & Design i avsnitt 2 av StartUp-TV. Produceras av Familjen Media för Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne.
Vi gratulerar Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén! (…som också ger några snabba råd till dig som funderar på att starta eget) Priset ”Årets Nyföretagare” delas ut av Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne och Ystads kommun
Häng med till årets Nyföretagare i Simrishamn i avsnitt 1 av StartUp-Tv. Från dröm till verklighet. Hege Welin tog steget med sin butik ting&tang.

Sidan uppdaterades 2024-01-29

Nationella samarbetspartners