Hem

Lokal inspiration

Följ med på inspirerande företagsresor, ta del av tips och råd från företagare till blivande företagare – nu finns allt samlat på en sida som uppdateras löpande.


Intervju: Sofia Osburn Sarstedt på Årsjö Byskola – en plats för rekreation

Asfaltsvägen upphör och grusvägen tar vid. I pereferin blänker Krageholmssjön och böljande backar försvinner i backspegeln. Efter ett krön tronar Årsjö Byskola upp. NyföretagarCentrum har gett sig ut på en roadtrip till Sofia Osburn Sarstedt som kallar den gamla skolan för kontor och hem där hon bor med sin två- och fyrbenta familj.

Första frågan, vilken plats inspirerar dig mest?
– Årsjö byskola – min kärnverksamhet! Säger Sofia som beskriver valet av plats som ett ställe dit ”världens brus” inte når.
Den gamla skolan ligger längs med Skåneleden och intill Krageholms naturreservat och kan därför även erbjuda återhämtande vandringar. Närområdet och platsen andas återhämtning och rekreation. 


Berätta lite om dig själv och ditt företag!?

–Jag arbetar med hållbar personlig hälsa och företagshälsa – eftersom det är ett och samma liv. Jag arbetar på individ-, grupp- och organisationsnivå – både som teoretiker och praktiker. Det vill säga från enskilda samtal på individnivå, till kursgrupper, skräddarsydda hälsofrämjande paket till företag/organisation samt föredrag och utbildningsprogram inom hållbar hälsa och självledarskap.  

Hur länge har du gjort det du gör?
–Jag har arbetat med personlig utveckling och projektledning i drygt 20 år och av detta kommer en lång har erfarenhet av individarbete, gruppdynamiker och organisation. Min erfarenhet kommer både från offentlig sektor, civilsamhälle samt privata sektorn. Fokus ligger på förändringsprocesser och utveckling inom hållbar hälsa. På grund av utbildningsbakgrunden arbetar jag under sekretess och håller etiken högt och värnar om integriteten. Nischad inom utvecklingsprocesser & lösningsorienterade hälsofrämjandemål på individ, grupp och organisationsnivå. 

Berätta lite kort om din bakgrund och yrkeskarriär? 
– Jag har en lång nationell och internationell arbetslivserfarenhet som bidragit till en dynamisk verktygslåda av metoder och tillvägagångssätt för att nå situationsbaserade lösningar. Följer även forskning och arbetar evidensbaserat. Vi är alla unika och har olika behov, både som privatpersoner och företag. Erfarenheterna är därför en avgörande faktor till att kunna bidra med vägledning med en långsiktig och hållbar förändringsprocess.  

Hur kom det sig att du tog steget till eget? 
–Det var dags! Rätt tid och plats! 

Vad är det bästa med att driva eget?
–Att jag är min egen chef med kreativ frihet och därmed nyttja min fulla potential.

Vilken är den största utmaningen? 
–Att nå ut och få tiden att räcka till allt jag vill göra. Allt har sin tid och det krävs att arbeta strukturerat med delmål och mål.

Vad har du för tips till någon som vill starta eget?
– Ha mod. Tro på dig själv och våga satsa! Bygg nätverk.

Du är en av årets deltagare i mentorprogrammet. Vilka utmaningar vill du ha hjälp med?
– Att nå ut. 

Hur kom det sig att du sökte till mentorprogrammet? 
– Jag blev kontaktad och tillfrågad om jag ville ingå i programmet och såg det som en positiv möjlighet

Vad är det bästa med att vara adept i mentorprogrammet?
– Att ges möjligheten att nå ut och ytterligare kontaktnät.

Vad inspirerar dig som företagare? 
– Alla jag möter och att se människor växa. Att vara min egen chef så kan jag möta det behovet som mina kunder har på bästa sätt utan att vara styrd och därmed kunna nyttja metoder, arbetssätt och verktyg som jag har. Genom att arbeta med både enskilda människor och företag så ger det mig en frihet nytta av hela min arsenal av verktyg, utbildningar, metoder och kunskaper. Mitt arbeta är oerhört varierat, nya möten ställer mig ödmjuk till livet – vi är alla unika och har olika behov. Hållbar utveckling är grunden och inspirationen både i mitt privatliv och även med de metoder jag arbetar utifrån. Intervju: Årets nyföretagare 2022 – Tomelilla

Snabbintervju med OA Logistik

”Ooa hela natten”…– det fick Oscar Arwidson och Andreas Östensson på OA Logistik AB skäl att göra. Duon lämnade näringslivsgalan som ”Årets nyföretagare” i Tomelilla 2022. Stort grattis! Vinnarintervjun ser ni ovan.

Motivering OA Logistik AB:

”Årets nyföretagare har med stort mod och målmedvetenhet startat och byggt ett företag med god ekonomi och lönsamhet. Vinnarna har med sin erfarenhet av branschen, sitt driv, viljan att lösa problem, på kort tid skapat ett företag med goda utsikter för framtiden. Kundfokus är en av framgångsfaktorerna – de tvekar inte att ta hjälp av sitt nätverk för att lösa kundens problem. Visionen är att fortsätta växa. Vinnarna är med sitt engagemang och entreprenörskap mycket goda förebilder”

Intervju: Årets nyföretagare 2022 – Ystad

Ola Göransson & Daniel Stridh, grundare av Place2Place – årets nyföretagare i Ystad kommun 2022

Priset för ”Årets nyföretagare i Ystad 2022” tilldelades Place2Place – det stod klart på årets upplaga av Näringslivsgalan. Grundarna Ola Göransson och Daniel Stridh närde en dröm om en cirkulär marknadsplats för återbruk av kontorsmöbler. Drömmen infriades och NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne har varit med på företagsresan. Vi ställde fem frågor till årets nyföretagare:

Klassisk sportfråga! Hur känns det? (Att bli årets nyföretagare…)
– Vi är väldigt hedrade och glada över att vårt arbete uppmärksammas. Stora förändringar kräver mod, – eller galenskap (vi har inte facit på det än). Men tillsammans med våra kollegor, stöttningen från våra familjer och viljan från våra samarbetspartners kommer vi att fortsätta vårt arbete med att utmana traditionella processer med digital innovation för att nå vårt mål – att göra återbrukad inredning till en självklar aktör på marknaden.

Hur har nyföretagarcentrum funnits med på er företagsresa?
– När vi hade kläckt vår idé tog vi kontakt med Lotte Kolare på NyföretagarCentrum i Ystad som agerade som ett bollplank till oss i våra funderingar. Stora frågor för oss som att våga hoppa av den trygga tillvaron som anställda och våga tro på att den idé vi hade skulle bära frukt. Då är det tryggt att ha någon att luta sig emot och som säger det som behövs, inte bara det man vill höra. Sen var det även praktiska saker som registrering av bolag, kontakt med bank etc. vilket var väldigt skönt att få hjälp med.

Vad har ni för tips till någon som drömmer om att starta eget?
– Prata med NyföretagarCentrum, där finns råd att få – både om din affärsidé men även hjälp till allt det där som behövs och måste vara på plats rent praktiskt. Testa din idé mot den marknad du vill attrahera, prata med och berätta om dina idéer för den. Framför allt: prata igenom dina planer med din familj så de står bakom dig på din resa och är beredda på de utmaningar som kan komma. Kroka gärna arm lokalt, men se potentialen som finns runt om i hela landet.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Att göra det man tror på, drivas av sina egna idéer och förverkliga dem. Det blir verkligen en spänning och trigger i vardagen då det hela tiden är upp till sig själv – eller teamet om man är flera, att genomföra sin affärsplan. Men viktigast är att finna glädje i det man gör, – att ha kul på jobbet är den största drivkraften.

Vad har ni för planer 2023?
– Först på agendan är att medverka på Stockholm Furniture Fair den 7-11 februari i Stockholm och visa upp vår cirkulära e-handelsplattform som vi utvecklat. Mässan är ledande i norden för Skandinavisk design med upp till 100 000 besökare under veckan. Vi har blivit inbjudna som samarbetspartner och kommer ha en egen monter där för att belysa möbelbranschens arbete mot en mer cirkulär ekonomi före, under och efter mässan 2023. Vi kommer fortsätta att exponera vårt varumärke mot marknaden för kontorsinredning och bygga ut vår kundservice för en smidig och enkel köpresa för företag som tänker hållbart i sina inköp. Sen har vi några nya spännande samarbete som vi kommer att släppa mer info om senare i år, samt nya utvecklingar av tjänster och smarta funktioner på vår plattform. 2023 kommer bli ett spännande år!


Juryns motivering: ”Från en plats till en annan. Att tänka annorlunda i en traditionell bransch kräver sitt mod, vilja att förändra och en stark entreprenöranda. Människan tänker i mångt och mycket analogt. Att erbjuda en tjänst som går från att göra som man alltid gjort, till att göra helt tvärtemot, det kan vara både utmanande och innebära en stor risk. Att våga gå före och visa vägen är något dessa företagare gjort och fortfarande gör varje dag. Med flera tunga avtal på plats finns potential att växa exponentiellt och i takt med att intresset för återbruk på marknaden ökar kraftigt, växlar företaget upp. I sin tur skapar detta förutsättningar för andra verksamheter att vara en del i en hållbar omställning för kommande generationer.”

Priset delas ut av Marknads- och Näringslivsavdelningen i Ystad & NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne


Reportage/Intervjuer:

Freja och Julia Lindskog är mer än bara syskon. De är företagare, kollegor och delar samma ”växande” intresse för trädgård – som nu frodas i handelsträdgårdens nya växthus. Möt syskonduon bakom Systrarna Lindskogs Trädgård & Design i avsnitt 2 av StartUp-TV. Produceras av Familjen Media för Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne.
Vi gratulerar Karl Fredrik Gustafsson och Petter Kjellén! (…som också ger några snabba råd till dig som funderar på att starta eget) Priset ”Årets Nyföretagare” delas ut av Nyföretagarcentrum Sydöstra Skåne och Ystads kommun
Häng med till årets Nyföretagare i Simrishamn i avsnitt 1 av StartUp-Tv. Från dröm till verklighet. Hege Welin tog steget med sin butik ting&tang.

Sidan uppdaterades 2023-08-28

Nationella samarbetspartners