Hem

Mentorskap NyföretagarCentrum Lidköping

Med en mentor blir företagsstarten bättre

 

Under 2020 har nyföretagandet ökat i hela landet, så även i Lidköping. Genom NyföretagarCentrum har du som är ny företagare möjlighet att delta i ett mentorprogram där du får tillgång till en mentor under ett år. Mentorprogrammet bidrar till en bättre företagsstart och möjlighet till ökad lönsamhet och framgång visar både internationell och svensk forskning.

Mentor Eget Företag, är ett nationellt program för mentorskap som drivs av NyföretagarCentrum Sverige. Programmet innebär att en nyföretagare kostnadsfritt får tillgång till en mentor, som bidrar med sina erfarenheter och sitt nätverk på ideell basis under ett år. Mentorprogrammet bidrar till en bättre företagsstart och möjlighet till ökad lönsamhet och framgång. Något som både internationell och svensk forskning visar.

– Att få en mentor som stöd under ett år är en stor möjlighet för den som är ny som företagare, säger Kerstin Wångstedt, verksamhetsledare och rådgivare på Nyföretagar­Centrum Lidköping. Vi är verkligen tacksamma för de mentorer som ställer upp ideellt och är villiga att dela med sig, de gör skillnad för de nystartade företagen i vårt område. 

Maria Karlsson är en av nyföretagarna som deltar i mentorprogrammet. Under året har hon startat företaget Akiro Management AB där hon hjälper företag med upphandlingar inom offentlig sektor. 

– Jag har lång erfarenhet av upphandlingar och inköp som leverantör och vet att många företag tycker att det är svårt och krångligt att göra affärer med kommuner och regioner, berättar Maria. Rådgivning, utbildning och praktisk hjälp i anbudsarbetet efterfrågas och jag märker redan nu att det finns en marknad för det jag kan erbjuda. Kunderna uppskattar att jag som extern och oberoende part både kan ifrågasätta och coacha företaget genom anbudets olika faser. När NyföretagarCentrum sökte adepter till sitt mentorprogram tvekade jag inte en sekund, att få chansen till en än bättre start på mitt företagande i dessa tider kändes klockrent, säger Maria. 

Lyssna gärna på intervju med Maria i Radio Skaraborg

Linda Blom driver företaget Blom Communication AB som erbjuder organisationer konsulttjänster inom strategisk kommunikation och varumärkesutveckling.  

– Det är roligt och givande att vara mentor åt en nyföretagare, säger Linda. Maria har en bra affärsidé som jag tror på och jag delar gärna med mig av kunskap, erfarenheter och kontakter som kan hjälpa hennes företag framåt.  

– Linda ger mig en stor portion personligt engagemang och nyfikna, förtroendefulla dialoger. Hon har också erfarenhet och stor kompetens inom det område som mentorskapet avser, kommenterar Maria.  

Varje år matchas ca 600 mentorpar i mentorprogrammet runt om i landet. Mentor­programmet har funnits sedan 2006 i regi av NyföretagarCentrum Sverige och sedan starten har drygt 8 000 mentorpar startats. Programmet finansieras av Tillväxtverket på uppdrag av Näringsdepartementet.

NyföretagarCentrum Lidköping startade upp ett nytt mentorprogram i höstas och det kan ännu finnas möjlighet att delta i programmet för företagare som önskar.

– Vi söker fler adepter som vill få möjlighet att utvecklas i början av sin företagsresa och vi ser att just nu i dessa tider kan behovet vara än större, förklarar Kerstin. Är du ny företagare i Lidköping och är intresserad så ta kontakt med oss och ansök om att få delta.

Läs mer om mentorprogrammet här>>

NyföretagarCentrum söker även mentorer som är villiga att ställa upp ideellt och dela med sig av sina erfarenheter. Enligt Kerstin visar utvärderingar att även mentorerna får ut mycket glädje av samarbetet. Många mentorer uppfattar mentorskapet som lärorikt och givande och att det känns positivt att dela med sig och att de gör en viktig insats.

Om mentorskap
Mentorskap kan beskrivas som ett partnerskap mellan två personer med olika nivåer av erfarenhet. Den som deltar i ett mentorskap för att lära mer kallas för adept och den som handleder och ger råd kallas för mentor.

Sidan uppdaterades 2021-01-28

Våra samarbetspartners