Hem

Vi tog steget till eget

Här kan du läsa om några av dem som har tagit steget till eget företag. Alla har de haft olika affärsidéer och förutsättningar, men en sak har de gemensamt. De brinner för det de gör och vill gärna berätta om hur glada de är över att ha vågat ta det där steget…

…och så fick de alla rådgivning hos NyföretagarCentrum förstås!

 

-Mamma – du är verkligen en Crazy Plant Lady…

Det började med en tvåårig trädgårdsmästarutbildning. Parallellt med den startade Karin Carlgren Trädgården i Torgestad, med tanken att bara ”doppa tårna i eget företagande”. Men så efter ett reportage i Bohusläningen våren 2022 korkades vägen till odlingen i Torgestad igen av besökare.

”Å alla underbara möten, jag brinner ju verkligen för det här med odling och känslan när jag kan få dela den entusiasmen med alla kunder. Det här året har varit otroligt intensivt, roligt och stundtals slitsamt. Först med uppdrivningen av alla tusentals plantor, examensarbetet och avslutningen i skolan, samtidigt som vi sålt alla plantor, men jag har verkligen njutit också. Blev nominerad till Årets Hållbara företag i Lysekils kommun. Det var en otrolig ära att bli uppmärksammad på de sättet! (vann dock inte men fick chans att visa upp mig och mitt företag). Efter blomstersäsongen ska jag göra en ordentlig utvärdering, göra en affärsplan och få en trygghet och stabilitet i min bokföring och till nästa år skall jag köpa mer tulpaner…massa tulpaner, och fröer och knölar.  Min 9 åriga son kallar mig ”the crazy plant lady”…mamma – du är verkligen en crazy plant lady…ohh yes I´m!!”

Initialt tog Karin hjälp av NyföretagarCentrum Väst och deltar nu i vårt mentorprogram
Besök Trädgården i Torgestad på Instagram 

 

”Det är när jag är i mitt Flow som magi händer och tid och rum försvinner”

Jonna Lind har alltid varit intresserad av färg, form, det estetiska uttrycket och att skapa med händerna. Den kreativa ådran kombinerat med en vilja att vara sin egen resulterade i att hon bestämde sig för att satsa på keramiken och startade sitt företag Flow Design hösten 2022.

” Jag märker att ju mer engagemang och energi jag ger företaget, ju fler kunder, möjligheter och dörrar öppnas upp. Genom att göra saker jag aldrig har gjort, eller om jag behöver ta obekväma beslut, resulterar alltid i att jag växer och kommer får nya insikter. En framtidsdröm är nu att få ha min egen keramikstudio med kurser och event av olika slag Genom att fått vara en del av nyföretagarcentrums mentorprogram har jag fått momentum i mitt företagande, det har givit mig enorm kunskap och inspiration och jag värdesätter varenda minut” säger Jonna

Jonna har precis lanserat sitt nya Let’s Clay kit där man kan testa på att skapa med lera hemma hos sig, för att sedan komma till henne och bränna och glasera sina alster. Är du intresserad? Läs mer här

Läs mer om flowdesign här

 

EbbaWine, har fokus på hållbarhet, hantverk och goda viner

I maj  för snart 1 år sedan förverkligade Annette Johanssson och Sofia Ragnarsson sin plan att omvandla sin hobby till arbete och startade företaget EbbaWine. Drivkraften var intresset för vin, mötet med nya människor och att dela med sig av kunskap och spännande smaker. EbbaWine importerar ekologiska och biodynamiska kvalitetsviner från distrikt i södra Frankrike, Italien och Norra Spanien.

”Det roligaste har varit att knyta kontakter och presentera våra produkter. Nu jobbar vi på att nå ut med vårt varumärke och det vi representerar. Den största utmaningen är att man behöver ha massor av  ha tålamod” säger Annette.

Under året deltar Sofia i i Nyföretagarcentrums mentorprogram vilket ger möjlighet att nätverka och få stöttning och inspiration från en erfaren företagare.

Besök www.ebbawine.se FB

 

Jennie vill hitta den inre rösten

Efter att ha varit sjukskriven flera gånger på grund av utmattningsdepression började Jennie Malmquist leta sätt att hitta tillbaka till sig själv, och må bra igen. Hon hade länge velat starta företag men inte vågat. Så, 2022 tog hon mod till mig och startade företaget Dandelionhealing. Hon fick i uppstartsskedet råd och stöd av Nyföretagarcentrum, vilket som hon uttrycker det, gjorde det mindre läskigt.

”Jag brinner för att hjälpa människor i deras andliga utveckling. Nu kan jag äntligen hjälpa andra att hitta den inre rösten som så ofta glöms bort i de stressade liv vi lever idag. I framtiden vill jag kunna erbjuda kurser i olika slags healingbehandlingar, medial vägledning och meditation och hjälpa människor att lära sig läka sig själva genom att inse vad kropp och sinne behöver för att få balans ”

Framåt våren/sommaren hoppas hon hålla events med fokus på avslappning, inre styrka och välbefinnande

Besök på dandelionhealing.se  FB Instagram

 

Livet stannade och tog en ny vändning.

När Elisabet Tyrenius dotter dog plötsligt bara 18 år gammal, stannade livet. Hon började skriva och upptäckte att när hon satte ord på det ofattbara så släppte ångesten lite och den nödvändiga gråten fick plats. Skrivandet blev en bok, När ett barn dör -från att överleva till att leva som gavs ut sommaren 2018.  Med utgångspunkt i händelserna som givit upphov till boken började Elisabet föreläsa om tabubelagda ämnen som död, sorg och psykisk ohälsa, för att stötta andra i liknande situationer. Hon vill med sina föreläsningar bidra till öppnare samtal kring psykisk ohälsa, sorg och trauman.  

Elisabet som har ett förflutet som sjuksköterska, lärare och specialpedagog
driver idag företaget Audentite-våga lyssna, som tillhandahåller föreläsningar, doulauppdrag, bokförsäljning, specialpedagogisk konsultation. Hon handleder även arbetslag i och kring kommunikation, bemötande, konflikthantering och grupputveckling mm. 

Besök www.audendite.se

 

Fredrik vill ha nöjda kunder

Fredrik Åsberg startade sitt företag Bygglov Plus AB sommaren 2021. I stället för semester blev det jobb.

– Inte gjorde det något eftersom jag var exalterad över att jag på en gång fick in projekt som jag kunde jobba med. Jag kontaktade Nyföretagarcentrum i starten och det hjälpte mig enormt att få någon utomstående som peppade och gav mig tips, säger Fredrik. Att starta företag är inte något jag drömt om men när jag började tänka i de banorna så kändes det helt rätt. Nu ser han fram emot att kunna erbjuda sina kunder ännu bättre tjänster och att se sitt företag utvecklas. Han deltar nu i NyföretagarCentrums mentorprogram under ett år

-Det känns betryggande.  Jag är väldigt tacksam och det är fantastiskt att människor ställer upp för varandra så, säger Fredrik.

Besök Bygglov Plus på FB

Ingrid vill ge sina kunder fina friska fötter! 

Ingrid Andersson startade sitt företag Vänerfoten våren 2021. Hon utbildade sig till medicinsk fotvårdsterapeut för att hjälpa människor med fotbesvär.

”Det är en fantastisk känsla när kunden är nöjd efter behandlingen, säger Ingrid. Det har ju varit svårt under pandemin, men nu jobbar jag för att få in fler kunder. Jag deltar också i NyföretagarCentrums mentorprogram och har en fantastisk mentor som jag kan bolla mina idéer med. Där ges också möjlighet att nätverka med de andra deltagarna på träffarna som hålls under mentoråret. Det är något jag absolut kan rekommendera”.  

Besök på FB

 

Anna står på barnens sida
Anna Babarin-Dahlborg slutade arbeta som förskollärare för att ägna sig åt det hon brinner för, nämligen barnens rättigheter i förskolan. Hon har nu gett ut en bok på eget förlag, Barnets rättigheter: självklarheter och möjligheter – en förskollärares tankar. Den riktar sig i första hand till förskolepersonal men kan även vara intressant för föräldrar som vill ta del av barnens liv i förskolan. ” I boken undersöker jag om barnen får sina rättigheter tillgodosedda av oss vuxna och ger förslag på hur förskolan kan arbeta utifrån FN:s barnkonvention. Mitt mål är en barnanpassad förskola, där alla barn får uppleva sina självklara rättigheter varje dag.

Jag är väldigt tacksam för all den kunskap som NyföretagarCentrum har bidragit med, framförallt mentorsprogrammet där jag fick ovärderligt stöd av min mentor och hans kunskaper inom kommunikation”

Besök annaochbarnet.se

 

Skapar hem med färg och form
Sara Axelsson är utbildad inredare och homestylingkonsult. Hon startade i slutet av 2019 företaget Vinga Interiör, som hjälper personer att inreda, färgsätta och ljussätta sina hem – ja, allt som krävs för att det ska kännas ombonat och hemtrevligt. Inför bostadsförsäljning hjälper Sara till med homestyling för att framhäva det bästa med bostaden så att den blir ett mer attraktivt objekt för tilltänkta köpare.

”Jag har alltid haft intresse för inredning, färg och form men det tog extra fart när jag och min sambo för 4 år sedan byggde hus, och jag fick inreda det från grunden. Att få arbeta med heminredning är en dröm som går i uppfyllelse. Det roligaste är den kreativa process det innebär att gå från en bostad där det känns som någonting saknas, till att skapa ett harmoniskt hem att trivas i. Första året som företagare gick över förväntan och jag ser nu fram emot minst lika bra år framöver!” säger Sara.

Den största utmaningen med att ha ett eget företag tycker Sara är allt runtomkring – bokföring, marknadsföring osv. I uppstartsskedet tog hon hjälp av Nyföretagarcentrum, och deltar nu också i NyföretagarCentrums mentorsprogram där hon under ett års tid träffar en erfaren företagare som delar med sig av sina erfarenheter och stöttar så att hon kan utvecklas både som person och företagare.

Besök vingainterior.se  eller vingainterior på Instagram & FB

 

Kolla här! Yvonne Karlsson Kommunikation
Yvonne Karlsson startade sitt företag Kolla här! Yvonne Karlsson Kommunikation inom marknadsföring 2019. Under en omorganisation på sin dåvarande arbetsplats såg hon möjligheten att ta tillvara sin kompetens som kreatör, illustratör och kommersiell redaktör och fortsätta jobba med det hon brinner för. Att hjälpa kunden nå ut genom en bra känsla och rätt tonläge i text och grafisk form är hennes stora drivkraft.

-Mitt första år som egen företagare har varit spännande och lärorikt med många inspirerande uppdrag av vitt skilda slag. Det roligaste har varit oväntade jobb, som att skriva manus till en reklamfilm, designa en kortlek och att illustrera en barnbok. Och alla nya inspirerande kontakter. Nyföretagarcentrum var till stor hjälp under uppstarten och jag önskar jag känt till dem tidigare. Pepp och goda råd varvat med olika utbildningar och ett givande nätverkande med andra nyföretagare har varit guld värt.

Besök yvonnekarlsson.se

 

Capstone Creative vill hitta den röda tråden
Isabell Bergman driver företaget  Capstone Creative där hon gör bl.a  logotyper  hemsidor och  grafisk profil men även profilkläder och andra promotionartiklar. Efter 30 år i reklambranschen och med verksamhet i mindre skala vid sidan om sitt heltidsjobb valde hon att satsa på sitt egna företag 2016.
-Det gäller att hjälpa kunden att få en röd tråd i sin marknadsföring. Allt material måste ha samma visuella koncept. Det åstadkommer man med färg, form och bild samt typsnitt. Fördelen med att driva eget är att man själv kan planera sin tid, och i mitt fall, friheten att jobba var som helst ifrån. Nyföretagarcentrum var till stor hjälp vid uppstarten. Dels fick jag hjälp att välja bolagsform och dels fick jag en mentor under ett års tid.  Nästa steg i min satsning är att hitta en lokal med bra exponeringsläge där jag kan ta emot mina kunder.

Följ Capstone Creative på Fb

 

En trygg hand i en besvärlig tid
Möt Lena Hellström som startade HR-konsultföretaget GetPro AB 2016. Lena har arbetat med personalfrågor i många år och erbjuder nu allt från långa interimsuppdrag som HR-chef i större bolag till enstaka frågor hos mindre företag. Våren 2020 i konsekvenserna av Covid-19 har hon haft fullt upp med förhandlingar gällande bl.a. korttidspermittering/korttidsarbete men även uppsägning på grund av arbetsbrist.
-Det är ju viktigt att det blir rätt och respektfullt för alla inblandade. Här kan jag vara en trygg hand. Det är en ynnest att få stötta olika företag i deras utmaningar och möjligheter och jag trivs fantastisk bra som egenföretagare! I uppstartsskedet fick jag mycket stöd från NyföretagarCentrum genom bland annat en mentor. Jag har därefter också fått möjlighet att själv vara mentor, vilket är fantastiskt. Jag drivs av att se att andra, både individer och hela organisationer, utvecklas och växer och just det får jag se och bidra till varje dag.

Besök getpro.se

 

Klaus vill ha nära kontakt med sina kunder
Klaus Wollny från Vänersborg startade Ramnebergs Fastighetsservice AB i december 2018. En av drivkrafterna var att han ville ta sina egna beslut och möta kunderna på sitt sätt. Han såg ett behov av en firma någonstans mellan de stora giganterna och enmansföretagen. En firma med nära och snabb kontakt med kunden.
– Jag vill kunna stå för det jag gör och därför känns det tryggare att driva eget. Det roligaste har varit friheten att fatta egna beslut och att kunna forma sin egen arbetsdag. Det är också viktigt för mig med anställda som känner att de bidrar och trivs på jobbet. Jag har haft stor hjälp av NyföretagarCentrum främst i startskedet men också nu, då jag har ovärderligt stöd via mentorsprogrammet.  Om fem år hoppas jag ha ca 4 anställda och en lokal där vi kan ha maskiner, kontor och fikarum.

Följ Ramnebergs Fastighetsservice på FB

 

Stylar för nöjda kunder
Emelie Bergqvist i Lilla Edet har alltid älskat inredning och att skapa. Drömmen har länge varit att driva eget som homestylist och i oktober 2019 tog hon modet och steget och startade sitt företag Stylebykatinka. Hennes huvudverksamhet är att via mäklare styla lägenheter och hus inför försäljningar men också hjälpa personer som behöver tips och råd att skapa ett harmoniskt hem med en röd tråd.
-Jag  ångrar det inte en sekund. Jag brinner för det visuella skapandet och att få nöjda kunder. Det roligaste har varit att få lära sig så mycket nytt & att man kan mer än vad man tror. Den största utmaningen var hur jag skulle gå tillväga i uppstarten men jag tog hjälp av NyföretagarCentrum  och deltar nu också  i deras mentorprogram. Om 5 år så är jag en av de största aktörerna inom Homestyling i Väst

Följ Stylebykatinka på FB

 

Caroline startade eget för att rädda liv
Caroline Aronsson arbetar som brandman och var sugen på nya utmaningar vid sidan av sitt ordinarie arbete.  Med mycket erfarenhet av att utbilda och som  huvudinstruktör i HLR  (Hjärt Lungräddning), första hjälpen och brandkunskap tog hon beslut 2016. Hon kontaktade NyföretagarCentrum Väst och fick stöd att starta sitt företag Akutkurser Sverige. Efter att ha fått två barn har företaget nu börjat ta mer fart och Caroline har spännande samarbeten på gång under 2019. Akutkurser utbildar i vuxen HLR, D-HLR, barn HLR, första hjälpen och brandkunskap, samt säljer hjärtstartare och övriga säkerhetsprodukter inom första hjälpen och brand.
Läs mer om Akutkurser på Facebook

 

fotvardkliniken-logo-e1465481004368-150x150

Lilians väg till egenföretagare
Hösten 2013 omskolade sig Lilian Nyman till medicinsk fotvårdsterapeut och beslutade sig för att starta eget företag. Hon driver nu Fotvårdskliniken i Vänersborg och menar att rådgivningen hon fick av NyföretagarCentrum var till stor hjälp i uppstartskedet. Hon deltog också i NyföretagarCentrums mentorprogram där hon under ett års tid träffade erfaren företagare som stöttade henne i processen.

 

Jessica

Jessica skapar närproducerad reklam
För fyra år valde Jessica att gå ner i arbetstid och viga en dag i veckan till sin egen verksamhet. Med tiden blev uppdragen fler, och i mars 2014 sade hon upp sig för att satsa fullt ut och starta Jessicas reklamtjänst. Hon kontaktade NyföretagarCentrum och deltog 2014 i mentorprogrammet där hon under ett års tid träffade sin mentor Angelica Svanberg.
-Hon har peppat mig jättemycket längs vägen, och vi träffas fortfarande ibland, säger Jessica.

 

bild salong innovation

Nyföretagare med framtidstro
Kicki Edin och Johanna Olofsson, båda från Trollhättan tog steget och öppnat egen frisörsalong efter många år som anställda. För att vara väl förberedda fick de rådgivning och gick en starta företagskurs hos NyföretagarCentrum.
-Den största utmaningen har varit att sätta sig in i allt nytt. Visst är det lite läskigt men också himla roligt. Vi ville gå vidare och utvecklas och det har vi verkligen gjort! säger Kicki.

 

DSC_0313

Jessica lever på konsten
Att kombinera sitt skapande med eget företagande, det är en konst isig. Men metallkonstnären Jessica Fleetwood antar gärna utmaningen. Mitt inne i Dalsland, bland glittrande sjöar, djupa skogar och böljande berg, har hon hittat sin kreativa oas. I början av 2000-talet var Jessica Fleetwood med och grundade konstnärsgruppen Not Quite med bas i idylliska Fengersfors, cirka två mil sydväst om Åmål och som med åren blivit ett känt begrepp och lockar massor av besökare under sommarhalvåret. Tankarna på att starta eget företag växte fram efter hand och i början av 2012 blev planerna verklighet.
-NyföretagarCentrum hjälpte mig mycket, framför allt genom att de rekryterade mig till sitt mentorprogram. Det blev en riktig lyckoträff! Min mentorknuffade mig i rätt riktning och hennes kunskaper inom både konst och ekonomi var oerhört värdefulla.

 

Inga-Lena o Mia

Skönhet och kloka värderingar i skön kombination
Inga tester på djur,rättvis handel och stöd till olika projekt för en hållbar värld och mänskliga rättigheter. För Inga-Lena Westher och Mia Jakobsson är The Body Shop mycket mer än ett skönhetskoncept. I snart fyra år har de framgångsrikt drivit sin butik på Överby i Trollhättan. Inga-Lena och Mia träffades på en starta-eget kurs hos NyföretagarCentrum Väst 2009.
– Vi klickade med varandra direkt och blev snart jättegoda vänner. Ett par år senare hade de öppnat den första Body Shopbutiken i Trollhättan på många år.

 

NyforCentr-379

Bluepin satsar och växer
Året var 2009 och Sverige var inne i en lågkonjunktur, men det fick inte Kristian Martinsson och Daniel Ekeros att backa. Efter flera år som anställda it-konsulter ville de starta eget. Sedan dess har deras it-företag Bluepin vuxit steg för steg. I dag har man flera anställda och sitter i nya fräscha lokaler mitt i Uddevalla. Deras affärsidé är att hjälpa främst små och medelstora företag inom vitt skilda branscher med bland annat support, drift, rådgivning och utbildning inom it. Ledorden är kompetens och personlighet. Det betyder att kunden alltid ska känna sig trygg. Som nystartade deltog de i NyföretagarCentrums mentorprogram. De deltog i flera mentorträffar under ungefär ett års tid vilket gav verklig nytta enligt Kristian.
– Det var ett jättebra tillfälle att träffa andra, utbyta erfarenheter och skaffa ett nätverk. Än i dag har vi kontakt med flera av företagen som var med. Några har blivit våra kunder och andra samarbetar vi med

Sidan uppdaterades 2023-08-17

Våra samarbetspartners