Hem

Ett viktigt beslut!

Efter flera år inom IT- och telekombranschen valde Sofia Färnström att helt byta bana. Sofia ville arbeta med sina händer och samtidigt känna att hon utvecklades som person. Idag driver Sofia sitt eget företag Gyllene Tråden. Med fokus på kvalitet och kundanpassningar erbjuder företaget ett brett spektrum av fint utförd maskinbrodyr på personliga presenter, handdukar och hemtextilier.

Hur kom du på din affärsidé?
– Under 2015 blev jag svårt utmattad och var under en period sjukskriven. Efter det kände jag att det aldrig kommer vara ett alternativ för mig att gå tillbaka till den typen av arbete. Jag visste ändå att jag på något sätt ville arbeta med mina händer.

– Jag omskolade mig till möbeltapetserare och tanken var att jag skulle starta upp en egen verkstad. Jag hade redan en lång akademisk utbildning bakom mig, så jag var först tveksam till att gå ytterligare en utbildning. Men denna gång var jag hantverkslärling och det kändes så bra.

– Sömnaden har jag länge haft som hobby. Tankar på personlig brodyr på textil har också funnits länge och något jag själv har saknat på marknaden. Jag kunde inte riktigt släppa det och valde att kombinera olika tekniker och inte fastna i en traditionell yrkesroll.

Sofias första steg in i företagarvärlden var genom ett besök på mässan Eget Företag.

– Jag gick flera varv bland utställarna. Jag pratade med Skatteverket, NyföretagarCentrum och flera olika leverantörer av bokföringsprogram. Sen bokade jag in ett rådgivningsmöte och tog med listan med alla mina frågor. Det var toppen! Mötet blev så effektivt och var mycket inspirerande.

Vilka utmaningar har varit störst i uppstarten?
– Jag vill ju ägna mest tid på hantverket, men det är mycket annat som jag behövt ha koll på och lära mig under uppstarten. Allt från bokföringssystem till mjukvaror för design och att sätta upp en webbshop. Den största utmaningen har nog varit att hitta bra leverantörer av textil och produkter.

Hur löste du dina utmaningar?
– Jag har prioriterat uppgifterna noggrant, vilket jag är van vid sedan tiden som anställd. Huvudverksamheten måste få ta sin tid. Men det ska även läggas tid på kundfrågor, offerter, leta efter bra leverantörer, fotografering, marknadsföring med mera.

– Nu är jag också med i NyföretagarCentrums mentorprogram. Jag tackade faktiskt först nej. Jag var lite rädd att jag skulle få en mentor som var för hård och pushig. Men de gav inte upp och frågade mig på nytt.

– Nu har jag stor glädje av att ha en annan person vid min sida. Min mentor arbetar mycket med olika nätverk där jag fått följa med. Vi pratar också om företagsfrågor och om praktiska saker som sker här och nu. 

En viktig förutsättning för att Sofia skulle våga starta eget var möjligheten att få starta eget-bidrag under ett år.

– Hälften av arbetstiden det här första året har gått till att bara komma igång. Nu går allt snabbare när grunden sitter. Jag kan allt mer fokusera på det som jag erbjuder och säljer. Det här året har jag verkligen nyttjat och arbetat stenhårt. Än har jag inte tagit ut någon lön, men jag vet att det inom kort är möjligt.

– Första året är också ganska kostsamt med materialinköpen. Jag måste ha ett visst lager av förbrukningsmaterial som tråd, produkter och ramar till brodyrmaskinen som jag leasar. Det är en balansgång mellan att ha saker hemma och köpa in utifrån beställningar.

Vad är det bästa med att driva eget?
– Det friheten. Min kompetens nyttjas fullt ut och jag kan välja hur och när jag vill arbeta. Jag tror att vi som är yngre kommer få jobba mer eller mindre livet ut så varför inte göra något man verkligen älskar. Nu är jag väldigt glad att ha friheten att styra åt det håll jag önskar.

– Som egenföretagare kommer jag också i kontakt med så många trevliga människor. Jag trodde att det skulle kännas ensamt, men jag har fått många fina kontakter och det är verkligen roligt!

Vilka är de kommande utmaningar för dig som företagare?
– Först och främst vill jag få in bättre rutiner och ett effektivare arbetsflöde. Som nystartad kan jag inte köpa in så många tjänster. Då blir det viktigt att hålla utgifterna nere och använda tiden till rätt saker.

– Att hitta ännu bättre leverantörer är också en utmaning. Jag vill börja importera produkter från USA så nu måste jag sätta mig in i det där med importregistrering och tullavgifter.

– Jag ska också ännu mer noggrant räkna på vilka produkter som genererar mest intäkter. Vissa mindre lönsamma kan också vara viktiga att behålla för att de driver trafik till hemsidan, men kanske inte alla.

Kunderna har Sofia hittat dels via Facebook, dels via direktkontakt med olika föreningar och bland tidigare kontakter. 

– Jag har även jobbat en del med sökordsoptimering och har lärt mig mycket via Google Digitalakademin som erbjuder kostnadsfria online-utbildningar. Det är ett bra tips till andra som också ska starta eget!

Sidan uppdaterades 2021-11-23