Hem

Hållbarhetspriset 2023

Nominerade:


Första nomineringen till Hållbarhetspriset 2023 är place2place AB.

Place2place är ystadföretaget där cirkulärt aldrig är sekundärt – återbruk har varit den röda (läs:gröna) tråden sedan starten 2020. Företaget har idag två cirkulära affärsområden som möjliggör hållbara val när det kommer till kontorsmöbler och inredning. De har utvecklat och lanserat place2place – The Reused Furniture Market som är marknadens första cirkulära e-handel för återbrukad kontorsinredning. 

Det andra affärsområdet möjliggör intern cirkulation och digitala avrop genom en plattform, SaaS-tjänst (Software as a service). Tjänsten riktar sig till kommuner och större företag och är en  molnbaserad IT-plattform som är stor nog att rymma en hel organisations interna cirkulation av återbruk, men liten nog att rymmas i en mobiltelefon. På sin egen plattform kan exempelvis kommunerna se och dela tillgängliga inventarier med varandra samt visar besparingar för alla verksamheter i realtid, både i kostnader och i Co2-utsläpp. Plattformen kan även kopplas mot place2place marknadsplats och ger då kommunen tillgång till att avropa återbruk i de fall möbler saknas internt – istället för att köpa nytt.

Återbrukad inredning ska vara tillgänglig filosoferade place2place – och tillgängligheten har möjliggjorts genom digitalisering. Således har ”existerande” kontorsmöbler fått nytt liv, nya ägare och längre existens tack vare digitala plattformar. 

place2place grundades av duon Ola Göransson och Daniel Stridh och har idag fem anställda. Utvecklingen av plattformen sker i Sverige i nära samarbete med externa utvecklare – och under 2024 kommer företaget att genomföra en expansionsresa mot fler marknader.

Länk till Youtube för place2place där affärskonceptet presenteras vidare finns här.

Andra nomineringen: Ravlunda Hantverksbageri

Ida Svensson berättar om sitt hållbara koncept där bröd bland annat bakas efter kundens onlinebeställning, ett (s)vinnande koncept eftersom just svinnet reduceras genom förbokningar.

Ravlunda Hantverksbageri startade sommaren 2021 och var tänkt att vara ett ”helgprojekt”. Jag tänkte ha en annan sysselsättning i början av veckan som skulle generera inkomst och bageriet skulle gå plus minus noll.

Att starta ett litet bageri mitt ute på landet i en lugn by, går det? Ja, om man kör med förbeställningar. Så från början profilerade jag mig med att erbjuda förbeställningar. På så sätt kunde jag minimera mina inköp, inte baka mer än nödvändigt, hushålla med elen samt ha noll svinn. Detta fungerar än idag alldeles utmärkt. Dock fick jag överge tanken med endast förbeställningar. Kunderna önskade köpa mer bröd än vad de beställt och alla kunder önskar ej att förbeställa. Många sladdar hellre förbi spontant. Peppar peppar så lyckas jag i 9 fall av 10 få allt slutsålt även att jag bakar mer än vad som är beställt. I värsta fall är där på sin höjd max 4 bröd över vilket vi äter upp omgående i familjen. Nu på vinterhalvåret är jag mycket tacksam över att ha mina förbeställningar då det är en väldigt lugn period. Sommartid är det precis tvärtom. Här är min bästa vän sociala medier. De dagar jag har öppet kommunicerar jag snabbt ut vad som finns kvar på det obokade samt om jag har en specialare för dagen. På så sätt kan långväga spontana kunder veta om det är lönt att köra till Ravlunda eller om det är slutsålt.

Men tanken att hålla bageriet litet och sköta det själv kommer jag fortsätta med. Dock hade en större lokal för att rationalisera arbetet inte varit helt fel. På så sätt hade jag kunnat frigöra tid på dagarna och hunnit med det administrativa och inte behövt sitta med det under helger samt kvällar. Från påsk till allhelgona har jag samarbete med gårdsbutiker, restauranger samt b&b som handlar mitt bröd. Alla bröden bakas på mjöl från Skåne. Krav-märkt kulturspannmål (fullkorn)från en liten gård i Värpinge utanför Lund samt siktat mjöl från Tågarp, Landskrona. Från Värpinge köper jag virvelmalt mjöl samt helkärna. Då jag har en egen kvarn hemma så maler jag eget mjöl. Färskmalet mjöl är en lyx. Faktiskt så håller inte ett malt mjöl speciellt länge så på detta sätt har jag alltid möjlighet att erbjuda färskmalet till bröden. Jag maler även upp till kunder som beställer genom webbshoppen. Med mer än 20 år i restaurangbranschen så har jag lätt att planera arbetet, vara uppfinningsrik och arbeta i säsong.

Hållbarhetspriset som delas ut i samarbete med Sysav . Läs mer om de nominerade och priset här: https://www.nyforetagarcentrum.se/ystad/hallbarhetspriset/

Värd för Årets Hållbarhetspris 2023: Sysav

Sysav har som samarbetspartner till NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne instiftat
ett miljö/hållbarhetspris, för att uppmärksamma företagsidéer som hjälper till att
uppfylla Sysavs vision: att bidra till att skapa världens mest hållbara region.

Kriterier

Företagets grundidé är ekologiskt hållbar, dvs bidrar till minskat råvaruuttag, lägre
klimatpåverkan, längre livslängd för produkter eller material, ökad återanvändning, mer
hållbar konsumtion, ökad biologisk mångfald, eller på annat sätt gynnar ett hållbart
samhälle. Företaget skall vara max tre år gammalt och den nominerade kandidaten i
företaget ska ha tagit del av NyföretagarCentrum Sydöstra Skånes rådgivning under
uppstarten. Har du hållbarhet som värdering i din verksamhet, tveka inte att delta! Detta är
till för alla sorters verksamheter som känner engagemang i frågan och har byggt in det i sin
verksamhet på något sätt.  

Nominering 2023:

  1. Skriv Årets Hållbarhetspris i rubriken
  2. Ange företagsnamn, registreringsnummer och vem som nomineras
  3. Beskriv kort vad företaget erbjuder
  4. Motivera varför kandidaten nominerats till utmärkelsen, max fem meningar
  5. Ange kontaktuppgifter till dig och den nominerade (OBS! Du kan nominera dig själv!)
  6. Bifoga webbadress eller länkar till företagets sociala medier
    Skicka nominering till (senast den 31 december 2023): Ann-sofie-larsson@nyforetagarcentrum.se

Pris

Sysav betalar en prissumma på 10 000 kr till vinnaren. Ev vinstskatt betalas av vinnaren.

Jury

Juryn består av Anna Vilén, Communication och Marketing Sysav, Ann-Sofie Larsson , verksamhetsledare NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne samt Lotte Kolare, diplomerad rådgivare
NyföretagarCentrum Sydöstra Skåne. Juryns beslut kan inte överklagas.

Sidan uppdaterades 2024-02-08

Nationella samarbetspartners