Hem

Vi har pratat lite med Årets Nyföretagare i Gnesta 2019, Ulla Ceder, Lindsbacka Keramik:

2001 flyttade Ulla Ceder till Stjärnhov från Stockholm och det var där och då hon startade upp sin keramikverksamhet och atelje. I många år var keramiken en halvtidssyssla vid sidan av Ullas arbete på Systembolaget i Gnesta. Men för 2,5 år sedan var det dags att bli konstnär på heltid.

Idag driver Ulla Lindsbacka Keramik där hon, utöver den egna konsten, även erbjuder keramikkurser i tekniken Raku.

Konstverken Ulla gör är till största del skulpturer. Ett roligt och annorlunda projekt hon genomförde 2015 och 2016 var att skapa en skalbagge om dagen i olika material. Processen delade hon med sig av på Instagram. Sök på Ullabrittceder på Instagram så kan ni se alla de 365 skalbaggarna.

Utöver konst blir det också en del bruksföremål som skålar och muggar i olika storlekar och färger, små fat och en och annan ljusstake.

•••

När vi pratar med Ulla om faktorer som kan underlätta för företagare inom kreativa verksamheter kommer vi fram till att nätverk inte går att underskatta. Att vara en del av ett kluster, dvs att vara flera inom samma gebit i ett närområde kan också bidra starkt.

I Stjärnhov verkar flera keramiker och det är något Ulla upplever positivt på många plan. Att Stjärnhov har hela 7 stopp i Konstrundan gör att fler besökande tar sig dit och får upp ögonen för konsten och kurserna.

Ulla är även ordförande i Gnesta Konstrunda och hon tipsar andra att inte vara rädd för styrelseuppdrag i sitt skrå och att försöka vara med i alla sammankomster man bara kan. På så sätt vidgar du ditt nätverk.

Tack vare att Ulla idag är keramiker på heltid hade hon möjligheten att tacka ja till ett offentligt uppdrag för Frustuna Kyrka. Detta hade varit svårt tidsmässigt med ett annat arbete parallellt.

På hemsidan ullaceder.se kan ni se konsten och läsa mer om kurserna i Raku teknik.

Sidan uppdaterades 2022-02-17