Hem

Mikael Lindberg, Hälsinglands Marinservice

Efter 26 år på sågen i Gnarp startade Micke från Nordanstig 2014 eget företag. Genom att ta över Hälsinglands Marinservice reparerar, servar och lagar han båtmotorer, båtar och tillbehör samt även en del gräsklippare och släpvagnar.

Jag har skruvat sedan jag var liten, då var det mopeder, gräsklippare och båtmotorer – ofta skruvades dom sönder men ibland fick man ihop det.

Beskriv dig själv och ditt företag
– Jag blev arbetslös när sågen lades ned och efter 2 år utan arbete var det någon som sa ”du som är så händig och duktigt, du kan väl starta en egen firma?” Jag hade aldrig funderat i dom banorna, men varför inte?

– Efter en tid fick jag reda på att förre ägaren till Hälsinglands Marinservice skulle sälja. Det var fyra andra intressenter före mig men jag pratade med banken och försäkringsbolag så allt var förberett, och i samma veva kontaktade jag NyföretagarCentrum.

Hur hittade du NyföretagarCentrum?
– Det var genom Starta Eget-kursen jag gick i Bergsjö. Både kursen och läraren var jättebra och där fick jag lite hum om vad det var som gällde. Sen pratade jag med NyföretagarCentrum för att få råd hur jag skulle lägga upp alltihop.

–  Kort därefter ringde förre ägaren och sa ”Du står först på tur” och i och med det så ordnade jag praktik genom Arbetsförmedlingen och kunde lära mig hur företaget fungerade innan jag skulle ta över. Vi hade mycket att göra så det drog ut lite på tiden men efter dryga halvåret gjordes det affär och jag hade företag.

– Genom Arbetsförmedlingen fick jag Starta Eget-bidrag i 6 månader och det var bra för utan det skulle jag gått i konkurs. Min rådgivare (Agnetha Påhlin, Hudiksvall) hjälpte mig att göra kalkyler, en med och en utan Starta Eget-bidraget och det blev uppenbart att jag inte skulle klarat mig utan det, så tack vare det blev det en bra start. Under det halvåret kunde jag lägga pengar på hög för att se om jag skulle ha råd att ta ut lön.

Vilken hjälp har du fått från NyföretagarCentrum?
– Att starta eget gör man ju inte i en handvändning, helst inte om man jobbat på fabrik i hela sitt liv, så jag hade mycket kontakt med Agnetha och det var jättebra! Jag frågade alla mina frågor och hon hjälpte till med precis allt, hon har hjälpt mig jättemycket.

– Jag fick hjälp med ekonomin, budget, kalkyl och hon förklarade grunden för hur jag skulle tänka för att gå vidare och lyckas. Så fort det är någonting så pratar jag med henne, hon har svar på frågorna, både positiva och negativa.

Hur går det för dig och ditt företag?
– Det går bra. Jag tar ut en liten lön så jag klarar mig. Jag har en egen revisor som också hjälper mig mycket. Bokföring och sånt har jag lejt bort, man ska inte göra sådant som man inte tycker om, då blir det lätt fel.

– Inom ett par år vill jag ha minst en anställd. Då kan man också ta ledigt en dag och ändå hålla butiken öppen. Är man ensam måste man alltid vara här.

Har du något råd till personer som funderar på att starta eget?
– Kontakta NyföretagarCentrum direkt. Dom gör ett väldigt bra jobb, dom är trevliga och är lätta att ha att göra med. Och dom vet vad dom pratar om.

– På det stora hela: Med en bra idé, Starta Eget-kurs och NyföretagarCentrum, då går det bra.

 

 

Sidan uppdaterades 2019-09-09

Våra samarbetspartners