Hem

Affärsplan – varför då?

En affärsplan är instruktionsboken för ditt företag. Den talar om vad ditt bolag ska göra och hur bolaget har tänkt att tjäna pengar. Affärsplanen kan utgöras av allt från bara en halv A4-sida upp till flera hundra sidor. Det centrala i en affärsplan är affärsidén, affärsmodellen och din (kund)målgrupp. Ofta finns även en uppstartsbudget, resultatbudget samt en likviditetsbudget med som ger en bild av bolagets finansiella styrka. Vi på NFC Sollentuna hjälper dig gärna med se över din affärsplan och kan exempelvis komma med förslag på vad du bör komplettera, vad du missat eller kanske bör förändra eller till och med tänka om.

NFC erbjuder två olika verktyg som hjälper dig att ta fram en affärsplan för ditt nya företag. Det ena verktyget är vår pappersvariant som även finns i digital PDF-version samt vårt online-vertyg som du hittar på www.affarsplanen.com

I vår onlineaffärsplan kan du testa flera olika bolagsformer, du får hjälp med att räkna samman resultat- och balansräkningsbudgetarna och kan enkelt testa olika utfall så att du är så väl förberedd som möjligt.

”Pappers Affärsplanen” hittar du här Affärsplanen

Hur skriver du en affärsplan?

Hur omfattande den behöver vara beror helt på din situation. Är du ensam i bolaget och inte behöver låna pengar kan den vara rätt enkel – har du tänkt eller behöver ha in fler intressenter i bolaget (ex vis låna kapital) måste företagets affärsplan vara med omfattande.

En viktig del för att ta fram en bra affärsplan är marknadskunskap. Har du jobbat flera år i din bransch har du säkert redan en bra kunskap om vilka som är dina primära kunder och vilka priser de är villiga att betala. Ger du dig in i en ny bransch måste du snabbt lära känna den. Ett bra sätt att göra det är att genomför en större eller mindre marknadsundersökning.

Sidan uppdaterades 2019-09-10

Våra samarbetspartners