Hem

Våga starta eget

Många av er kanske går och funderar på att starta eget men vågar inte riktigt. Riskerna är många. Eller? Det finns också många anledningar till varför det är en god idé. Kolla in listan från företagande.se.

1. Du blir din egen chef

Som egenföretagare är du chef. Du har friheten att göra saker hur du vill, när du vill och du kan jobba för att nå dina egna mål som du väljer. Har du entreprenörstänk bör du se det som en stor fördel.

2. Du får göra det du är intresserad av

En av de stora fördelarna med att vara entreprenör är att man kan välja att jobba med precis vad man vill. Förutsatt att du gjort en marknadsundersökning, alltså kollat om någon vill köpa det du tänkt erbjuda, kan du exempelvis göra om din hobby till ett lönsamt företag.

3. Ditt företag = dina tidsfrister

Som egenföretagare bestämmer du dina egna arbetstider och målsättningar.

4. Utvecklande och stimulerande

Att vara entreprenör innebär en fantastisk möjlighet att få förverkliga sig själv och sina idéer. De ekonomiska hindren ska dock inte underskattas och många gånger är det tufft att betala in skatter och avgifter i tid, men frukterna av arbetet väger ändå tyngre för de allra flesta.

5. Det är inte svårt att starta

Under de senaste åren har flera steg tagits för att förenkla för småföretagare samtidigt som bolagsskatten har sänkts. Staten med EU i ryggen satsar miljardbelopp varje år på att hjälpa fram entreprenörer. Det finns även privata initiativ som Nyföretagarcentrum, Svenskt näringsliv och en uppsjö av hemsidor som finns till för att hjälpa dig att komma igång med ditt företag.

6. Du kan tjäna mycket pengar

För de flesta bolagsägare innebär det hårt arbete i flera år.

Men även om uppstartsfasen kan vara jobbig med långa arbetsdagar och låga inkomster så kan belöningen vara väl värt mödan.

7.Det är omväxlande

En entreprenörs vardag är inte bara fullspäckad med arbete, den är också väldigt omväxlande. Känner du dig omotiverad av enformigt arbete så är en lösning definitivt att starta företag. Du kommer att få möjlighet att utnyttja alla dina förmågor och talanger.

Att tänka långsiktigt, ha disciplin och en vilja av att lära är en bra grund för framgång. Hittar du dessutom din inre drivkraft och kan uppvisa uthållighet, så gör det inte så mycket om du har egenskaper du själv tvivlar på. Låt det få ta tid, om det är vad som krävs.

8. Du kan ha en andra karriär

Om du inte har lust att ge upp en regelbunden inkomst från en fast tjänst, kan du alltid stanna kvar som anställd medan du startar och driver igång bolaget. Det kan vara svårt att balansera de två verksamheterna samtidigt men med ekonomisk trygghet så tar du bort ett hinder som många tycker är jobbigt. Men kolla bara så du inte bryter något avtal med din arbetsgivare. Konkurrerande verksamhet är många gånger inte tillåtet att bedriva. Var öppen och ärlig mot din arbetsgivare om du känner att ni har den kontakten, så kanske du till och med kan få goda råd på vägen.

9. Sluta pendla

Även om de flesta små firmor sköts från ett kontor så har många entreprenörer upptäckt att det går att spara mycket pengar på att sköta sitt företag hemifrån.

10. Den stora drömmen kan faktiskt bli verklighet

Att tänka långsiktigt, ha disciplin och en vilja av att lära är en bra grund för framgång. Hittar du dessutom din inre drivkraft och kan

uppvisa uthållighet, så gör det inte så mycket om du har egenskaper du själv tvivlar på. Låt det få ta tid, om det är vad som krävs.

Sidan uppdaterades 2022-04-01

Våra samarbetspartners